Всичко, което знаем за хумуса, предполага, че е древно ястие.

...
Всичко, което знаем за хумуса, предполага, че е древно ястие.
Коментари Харесай

Теории за произход на хумуса

Всичко, което знаем за хумуса, допуска, че е антично ядене. Но намирането на единствено едно място и време на появяването му е въпрос на сериозен спор.

Днес хумусът е от главно значение за турски, ливански, сирийски и египетски кухни и всяка една от тях е сигурна, че хумусът се е появил в началото там.

Произход

 Снимка 328769

От гърците, през турците до сирийците, всеки народ твърди, че има доказателства за теорията си на произхода на хумуса . Повечето от съставките съществуват от епохи.

Нахутът датира от повече от 10 000 години в Турция и съгласно Аниса Хелу, сирийско-ливански създател на няколко близкоизточни готварски книги, е " едно от най-ранните бобови растения, отглеждани в миналото ". Сусамовата паста, която е жизненоважна за хумус " b`tahini ", се загатва в арабските готварски книги от XIII век.

Дори има изказвания, че хумусът е еврейско ядене, като се споделя, че е упоменат в един от пасажите на Библията.

Дамаск и Сирия също се считат за едни най-вероятните претенденти.

Друга известна доктрина обаче твърди, че хумусът не е нито древен, нито ливански, нито сирийски, а египетски.

" Най-ранната рецепта, която съм виждал за хумус, включваща тахини, е от египетска книга за готварство ", споделя пред BBC историкът от Средния Изток Ari Ariel, който преподава история и интернационалните проучвания в университета в Айова.

" Хумусни войни "

 Снимка 328770

За мнозина от кое място идва хумусът, е въпрос на национализъм и еднаквост. Наскорошните именити " хумусни войни " стартират през 2008 година, когато Ливан упреква Израел .

Президентът на Асоциацията на ливански индустриалци, ядосан, че хумусът е станал прочут и продаван на запад като израелско ядене, съди Израел за нарушение на законите за авторското право. Ливанското държавно управление желае от Европейски Съюз да признае хумуса като ливански. И двете старания се оказват неефективни.

Ливан даже влиза в Книгата на международните върхове на Гинес за най-голямата паница хумус, тежаща 10 452 кг.

Рецептата

 Снимка 328772

Комбинацията от съставки, които съставляват известното ядене към момента не може да откри с безапелационна сигурност първичния си генезис.

Част от повода за тайната е по какъв начин определяте хумуса. Хумус значи " нахут " на арабски език . Това, което западняците мислят за хумус, в действителност се назовава " Hummus bi tahini " в Близкия изток. Името му подсказва, че двете нужни съставки са пюрета и сусамова паста (тахини).

Рецептата за " Hummus bi tahini " се състои от нахут, тахини, чесън и лимон . Вариациите на хумуса се дължат по-скоро на метода, по който се подготвя. Трябва ли да е добре смляно или може да има бучки, по-тежко на тахини или на нахут би трябвало да е, включва ли кедрови ядки или смляно говеждо месо? И какво има в профил? Чипс? Туршия? Лют сос? Фалафел?

Повечето от хората не могат да се спогодят за това от кое място идва хумусът, само че в действителност по-важният въпрос е кой го прави най-добре и каква е тайната съставна част, която употребява?
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР