Всичко, което държавата имаше като ангажименти за ускоряване и завършване

...
Всичко, което държавата имаше като ангажименти за ускоряване и завършване
Коментари Харесай

Министър Шишков: Обещано-изпълнено. Имаме акт 15 на интерконектора, другата седмица може да има и акт 16 

Всичко, което страната имаше като задължения за ускорение и довеждане докрай на строителството на интерконектора е изпълнено и от през днешния ден към този момент има публикуван акт 15 за обекта. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков в студиото на телевизия „ Евронюз България “. 

„ През последния месец и половина служебният кабинет се занимава всеки ден със строителството и всичко, което бяхме планували по график, към този миг се случва ”, сподели още той и добави, че чака от вложителя в понеделник да подаде искане към ДНСК за формиране на комисия за издаване на позволение за прилагане. „ Ако всичко е изрядно с документите на строителя, тя ще се произнесе безусловно до дни, в границите на идната седмица “, посочи процедурата арх. Шишков. 

Поне 4-5 министри са се занимавали със случая при извънредно добра организация посред им, разкри детайлности той. Последно е помолил министъра на стопанската система да спомага с молба към лабораториите, които по-ускорено да завършат прегледа на осъщественото строителство и да издадат нужните протоколи, и министърът е съдействал. 

Министър Шишков не се ангажира с прогноза дали е допустимо да получим газ по интерконектора по-рано от 1 октомври, само че увери, че до тази дата всичко по завършването на строителството ще бъде готово. 

Той разяснява, че не чака да има закъснение в завършването на гръцката част на тръбопровода, тъй като обектът е значим за целия район. На 19-ти се чака инспекция от гръцката страна и евентуално това ще е датата, в която ще бъде подготвена документите за тази част на трасето, за това министър Шишков е бил известен от вложителя. 

В последните дни на компаниите по строителството на 1 и 3 лот на Автомагистрала „ Хемус ” са платени към 35 милиона лв.. Изостава заплащането единствено за 2-ри лот, само че и там нещата би трябвало да бъдат оправени, с цел да стартира строителството. Защото в случай че този сектор не бъде издигнат, няма по какъв начин да се реализира връзка с третия. Първите три лота би трябвало да бъдат приключени, безапелационен бе той и изясни, че в случай че се спрат заплащанията, това значи да бъде спряно строителството на автомагистралата. На въпрос на водещата за какво е платено на строителите на тези сектори на автомагистралата, макар че там възлагането е направено по инхаус процедури, министър Иван Шишков се пошегува, че другият вид е бил да бъде изпъден строителя и градежът на автомагистралата да продължи с бригадирски труд. Той подсети, че точно по време на предходния длъжностен кабинет са станали известни обстоятелствата за противозаконното строителство. Такова беше открито по лотове 4 и 5 на „ Хемус ”. „ Когато направихме разкритията, това не беше за да сътворяваме проблем на някоя политическа мощ, задачата на разкритията не беше сензация ”, разяснява арх. Шишков. 

„ Държавата не е спазвала разпоредбите от 2018-2020 година, алтернативата е да продължим да строим законно, тъй като оттук-нататък всичко, което вършим би трябвало да бъде по законов ред. Алтернативата за тези лотове – 4 и 5, е да съборим всичко, предоставено от страната в този тип или да го обявим за търпимо и в случай че е механически годно, да го употребяваме и да продължим напред “, разясни той. „ Това не е поощряване на нелегално строителство, а възобновяване на вредите от ръководството 2018-2020, само че ние възвръщаме вредите по законов метод “, добави районният министър. Запитан кой обаче ще би трябвало да понесе отговорността за целия този безпорядък с противозаконното строителство, арх. Шишков уточни, че това би трябвало да бъде този, който го е  упълномощил.

Той заяви още, че помощта за наводнените карловски села ще продължи. За възобновяване на главен път сред селата и под него, който свързва 3 от обитаемоте места в региона, ще бъдат отпуснати средства от парите, отделени за благоустройствените обекти на общините. Всички министерства отделят средства, добави той и напомни, че държавната компания „ Автомагистрали “ се е присъединила с тежка техника, както и доста от строителните компании, а чиновници на тол ръководството също оказват помощ на терен. Неговата прогноза е, че най-рано доникъде на другата година изумените от стихията села ще могат да бъдат възобновени, като се надява и идващият кабинет да продължи интензивно да работи в тази посока. 

Министърът на районното развиване беше безапелационен, че зимното разчистване е обезпечено. За всички оповестени позиции има сред 1 и 3 кандидатури, до 20-ти септември ще бъде оповестено класирането и ще стартира подписването на договорите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР