Всичко е разписано в Конституцията и Закона за съдебната власт.

...
Всичко е разписано в Конституцията и Закона за съдебната власт.
Коментари Харесай

Бивш член на ВСС: Президентът е длъжен да издаде указ за назначаването на Иван Гешев

Всичко е написано в Конституцията и Закона за правосъдната власт. При прегласуването на кандидатурата на Иван Гешев дребна част от членовете на Висш съдебен съвет се пробваха да трансфорат съвещанието в цирк.

Има три условия по закон, с цел да стартира нова процедура за избор на нов основен прокурор. Първото е членовете на Висш съдебен съвет да отдръпват кандидатурата, второто е самият претендент да се отдръпна и третото изискване е претендентът да не събере нужните гласове. Това е ясно на всички правно грамотни хора.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия следователят и някогашен член на Висшия правосъден съвет Ясен Тодоров, който разяснява тематиката за избор на нов основен прокурор.

"Президентът Румен Радев е задължен да издаде декрет за назначението на Иван Гешев за основен прокурор. Наличието на една кандидатура е заложено в закона. Това стана през 2015 - 2016 година. Ако бяха останали старите правила, петимата членове на Висш съдебен съвет, които бяха недовлни от избора на господин Гешев, щяха да могат да повдигнат собствен претендент.

Сега прокурорската гилдия има това право и изцяло обикновено е те да повдигнат собствен сътрудник с потвърдени професионални качества. Аз съм член на Камарата на следователите и ние излязохме с две мнения в поддръжка на Иван Гешев.

Те бяха контрапункт на този политически напън, който се оказваше върху процедурата по избора на нов основен прокурор ", разкри Тодоров.

Не мисля, че има потребност от революционни промени в прокуратурата и следствието. Нормално е да има промени, с цел да може прокуратурата да дава отговор на публичните претенции.

Прокуратурата е по-консервативна и там революции не би трябвало да се случват, тъй като другояче ще съборим страната. За мен бъдещият основен прокурор отвори един фронт против нарушители, които имат големи финансови запаси, и това докара до тези офанзиви против него. И сега тримата огромни в правосъдната власт подлежат на надзор и санкциониране.

Няма нищо правилно в изказванията, че основният прокурор е Господ и няма кой да го пипне. За мен Сотир Цацаров има безусловно всички нужни качества да оглави КПКОНПИ ", безапелационен бе Ясен Тодоров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР