Всички знаят, че съществуват различни видове ветрове и едни от

...
Всички знаят, че съществуват различни видове ветрове и едни от
Коментари Харесай

Имената на ветровете

Всички знаят, че съществуват разнообразни типове ветрове и едни от най-известните са мистрал и мусон. По-слабо прочут е вятърът самум, който съставлява прашна стихия в Мала Азия и Сахара.

Но има доста други ветрове, които имат разнообразни наименования, както и своебразна сезонност. Един от тях е плачещият вятър, който духа в северната част на Русия и носи дъжд.

Железният вятър духа в Централна Америка няколко дни поред през февруари и през март. Той е доста мощен и противен и духа от североизток.

Моацаготъл, което значи козя брада, са вълнообразни придвижвания на въздуха, които пораждат зад планините при топъл вятър.

Женският вятър духа в Камчатка и нормално това се случва при топло време. Този вятър оказва помощ на дамите от региона да сушат прането си.

 Морска стихия

Вятърът, който е в положение да провокира неспокойствие при безоблачно небе, е прочут като бяла стихия. Понякога този вятър е прочут и като прозорец.

Летният ветровит ободрителен морски бриз, който стартира следобед край брега, е прочут като лекар. Той сменя времето на свежо, а до тогава е било влажно и задушно.

С името шейтан, което значи демон, е прочут пясъчният ураган в Пакистан и Индия. Той поражда от несъразмерното нагряване на пясъка.

Диненият вятър или карпуз мелтеми духа на брега на Егейско море в сезона, в който зреят дините. Пияният Боб е името на северозападен вятър, който се трансформира в същинска стихия в Австралия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР