Всички знаем, че приемът да достатъчно количество витамини, минерали, белтъци,

...
Всички знаем, че приемът да достатъчно количество витамини, минерали, белтъци,
Коментари Харесай

Пет важни хранителни съставки за човешкото здраве

Всички знаем, че приемът да задоволително количество витамини, минерали, белтъци, мазнини и въглехидрати ни прави здрави, устойчиви и щастливи.

Наред с общоизвестните Витамини А, Витамин В-комплекс, С, D, Е, както и минералите Цинк, Селен и така нататък, съществуват и няколко други доста значими за вярното развиване на човешкият организъм витамини.

Антиоксидантите

Такива са разнообразни антиоксиданти, аминокиселини и минерали.

Кверцетинът е натурален биофлавоноид (от рода на антиоксидантите), който оказва помощ на организма да всмуква Витамин С. Той се съдържа в цитрусовите плодове, каквито са портокалите, грейпфрутите и лимоните, също и в боровинките, малини, къпини, алено грозде и виното.

 Витамин

Биофлавоноиди има и в соята под формата на изофлавони, а в жълтия лук, зелето, броколите се откриват флавоноли (част от групата на биофлавоноидите). Това са мощни антиоксиданти, които има противовъзпалителни свойства и се употребява за лекуване на артрит, автоимунни болести (Диабет вид I, Базедова болест, Тореоидит на Хашимото и др.), астма, катаракта (перде на окото).

Аминокиселината Глутатион

Глутаминът е също една по-слабо известна аминокиселина, която обаче е извънредно значимо хранително вещество, поддържащо положителното общо положение на организма и подпомагащо действието на червата. Премахвайки нездравословните бактерии и амоняка от тялото, тя пази лигавицата на стомашно-чревния тракт и по този начин предотвратява появяването на възпалителни болести на червата.

Глутатионът е артикул на три значими аминокиселини и е протеинът, който пречиства организма от отрови, които биха увредили неговите кафези. Той също контролира активността на други антиоксиданти – Витамин А, С и Е. В някои случаи на дефицит на глутатион се стига до неприятно отражение върху опорно-двигателния уред, нервната, ендокринната и имунната система.

Куркумин

Куркуминът е дейното вещество на индийската фалшификация куркума. Той се употребява доста в медицината поради антиоксидантните си свойства, противовъзпалителни дейности, опцията му да защищава организма от малария, за зарастване на рани, лекуване на хронична болежка и, не на последно място, опциите му да лекува и защищава от развиването на към 40 типа злокачествени болести. Има и потвърдени изгоди за предварителна защита на заболяването на Алцхаймер с близо 70 %, а също така той е мощен антидепресант.

Минералът Стронций

От минералите изключително скъпи за организма, само че малко известни, е стронцият. Той е извънредно потребен при болести като остеопороза и попречване на фрактурите от нея, като подкрепя построяването на костни структури.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР