Всички язовири на територията на страната са под контрол. 3

...
Всички язовири на територията на страната са под контрол. 3
Коментари Харесай

Половин България под вода, застрашен е газопроводът с Гърция ВИДЕО

Всички язовири на територията на страната са под надзор. 3 или 4 преливат през преливниците. Това заяви на брифинг шефът на Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов.

„ Няма язовир, който директно заплашва живота и здравето над хората. Изключение прави язовирът над Костинброд, само че към този момент стартира възобновяване на преливника, с цел да не наводни Квартал 1, както преди 15 години.

В момента се строят насипи – пясъчни. Столична община разполага с съвременни водни насипи, които към този момент са изградени”, посочи той.

„ Най-сериозна е обстановката в София област, в обитаемоте места към София след поройните дъждове – Нови Искър, Мировяне. Река Блато подвигна доста равнището, наложи се да се строят насипи, обмисля се частична евакуация.

По поречието на Струма – поради изпускането на язовир „ Студена”, равнищата на реките се покачиха. Частично бедствено състояние е оповестено в Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни. При един завоите си в община Струмяни реката заплашва газопровода с Гърция.

Прави се всичко допустимо да се отбрани газопроводът. Последната оценка е, че подхванатите работи все още са приемливи “, разгласи комисар Ангелов.

„ В община Радомир е наранена помпената станция за питейни води. В Батановци няколко къщи са наранени.

Вътрешният министър Христо Терзийски от своя страна съобщи, че когато се постанова, хората от застрашените региони ще бъдат извеждане. „ Има заливане на пътища на територията на София област. Такава е обстановката на пътя Перник-Радомир.

Изпращаме екипи. Всички стопани на всички водни уреди са разполагаем на хората. Следим обстановката. Към сегашния миг няма бедстващи хора”, акцентира той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова на собствен ред заяви, че в регион "Нови Искър " и в сектори от регионите "Надежда " и "Връбница " обстановката остава комплицирана и сега. В Требиш екипите на районното кметства работят и сега отводняват учебното заведение.

Основната ни задача бе да понижим равнищата на реките. Огромни площи аграрни земи са залети, само че значимото бе да не допуснем да бъдат залети цели обитаеми места. Това наложи и спиране на дигата на река Блато.

Екипите ще продължат да работят през цялата нощ ", увери Фандъкова.

"Има доста домове, чиито дворове или изби са наводнени. Нямам информация да има случаи, в които не може да се населява жилище ", сподели още кметът на София.

БЛИЦ напомня, че в това време.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР