И в съботния ден остава висок рискът от локални наводнения

...
И в съботния ден остава висок рискът от локални наводнения
Коментари Харесай

Meteo Balkans с ужасна прогноза за събота: Идат локални наводнения! Сателитни СНИМКИ

И в съботния ден остава висок рискът от местни наводнения и обилни по количества превалявания. Това демонстрират анализите на синоптиците на Meteo Balkans ( "Метео Балканс ").

През нощта против събота времето ще остане облачно и дъждовно. По-значителни превалявания чакаме в Дунавската низина и тук-там в Централна България. Сняг ще продължи да пада по високите полета от Западна България и Предбалкана. Границата сред дъжд и сняг ще е почти на 900-1100 метра надморска височина. Ще духа слаб, в източните региони до сдържан вятър от изток-североизток. Минималните температури в страната ще са сред 4° и 8°, по-високи по Черноморието – сред 11-12°.

През деня преваляванията ще продължат в Централна и Източна България и ще са обилни по количества, само че до края на деня последователно ще отслабват.

Разкъсвания на облачността чакаме в югозападната част от страната. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще е слаб до сдържан. Максималните температури ще са сред 9° и 13°. По-високи още веднъж ще са те в Източна България - до 14-17 °С.


В планините ще е облачно с превалявания от дъжд, а над 1200-1300 метра - от сняг. Ще духа сдържан вятър, най-вече от север. Максималната температура на 1200 ще е към 4°, на 2000 метра - към -1°. Времето като цяло няма да е уместно за туризъм. Чак към края на деня над планинските масиви от Западна България преваляванията ще стопират и облачността ще понижава.

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа сдържан вятър от изток-североизток, който до по здрач ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури на въздуха ще са сред 14° и 17°.



На Балканския полуостров ще се задържи облачно с превалявания от дъжд, по високите елементи на планините – от сняг. В Източна България и Югоизточна Румъния количествата на преваляванията ще са обилни. Силни гръмотевични стихии чакаме в Гърция и Европейска Турция. Валежите ще са интензивни и там не са изключени да паднат до 60л/кв.м. Рискът от наводнения за Гърция и Европейска Турция е висок.

През идващите 24 часа синоптичната конюнктура на Балканите последователно ще се стабилизира и преваляванията ще са на доста по-малко места. Температурите ще тръгнат нагоре и чакаме доста повече слънчеви часове.

Оранжев код : Валежите на доста места ще са интензивни, а по-късно - повсеместни и обложни. През деня бурите ще са бързо преносими, съпроводени от мощни пориви напразно и от дребна градушка. Очакваните превалявания за целия интервал ще доближат до 60-70 л/кв.м.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР