Всички училища, в които има записани ученици от Украйна през

...
Всички училища, в които има записани ученици от Украйна през
Коментари Харесай

Безплатен специализиран буквар за всички ученици от Украйна

Всички учебни заведения , в които има записани възпитаници от Украйна през новата образователна година, могат да поръчат гратис специфичен буквар за деца с друг майчин език от българския. Букварът " Четем с Ася и Явор " е основан от логопеди и езикови специалисти, и е потребно в допълнение образователно пособие, което оказва помощ на децата с друг майчин език да усвоят по-бързо четенето на български език. Това оповестиха от фондацията " Заедно в час ".

Заявки за гратис копие от буквара се одобряват от учители, учебни заведения, родители и образователни центрове, и други в уеб страницата prepodavame.bg.

Според данни на държавния портал ukraine.gov.bg в България са пристигнали над 39 000 деца от Украйна от пролетта на 2022 година Мнозинството от тях, които влизат в българската просветителна система през новата образователна година, имат потребност от спомагателни часове и поддръжка за асимилиране на български език. 

Бежанската рецесия от последните месеци предизвика стартирането на втори тираж от изданието . Той включва 5000 училищен буквара и помагалото " Моите букви ", както и спомагателни училищен книги. Комплектът образователни материали " Четем с Ася и Явор " е резултат от взаимния план " Разбираш ли езика на учебното заведение " на сдружението " EducArt ", фондацията " Заедно в час " и на фондацията " Тръст за обществена опция ", който се осъществя още от 2019 г. 

През 2021 година първият тираж на " Четем с Ася и Явор " беше привършен за по-малко от месец още на предварителни поръчки. Букварът доближи до над 5000 възпитаници в учебни заведения в цялата страна и отвън рамките на България. В противоположната връзка за изданията над 95 % от учителите, които употребяват буквара, виждат прогрес в уменията на децата за четене на български.

По данни в българските медии всяка година близо 20 % от учениците, които стартират учебно заведение в България, приказват друг майчин език от българския (основно ромски и турски, само че и други езици). Според учителите те имат потребност от спомагателна езикова поддръжка, с цел да се оправят сполучливо по всички образователни предмети. 

" Обучението по български език на деца с друг майчин език се разграничава от общоприетото образование по български език. След началото на военния спор в Украйна учителите в страната разпознават още по-силна потребност от материали, свързани с спомагателната езикова поддръжка за децата от Украйна, които не престават образованието си в България. Получихме доста запитвания за буквара от разнообразни краищата на страната и сме признателни, че благодарение на правилни съидейници и донори успяхме да организираме печата на нов тираж, който ще поддържа работата и на учителите, и на учениците ", споделя Петко Иванов от екипа на " Заедно в час " и на уеб страницата prepodavame.bg, който популяризира изданието.
 
Какво съставлява букварът?

Комплектът от образователни материали включва три книги: буквар за ученика, буквар с насоки за работа за учителя/родителя и пособие за направа на тактилни букви " Моите букви ".

Ученическият буквар " Четем с Ася и Явор " съдържа разделянето на буквите в шест групи, които разрешават по-лесното им схващане и запомняне от деца с друг майчин език. Изучаването на буквите е подкрепено с историята на двама герои, което ангажира вниманието на учениците. 

Букварът с насоки за възрастния съдържа страниците от буквара за ученика и спомагателни инструкции за учителя/родителя - какви са задачите на всяка задача и упражнение, по какъв начин да се провежда и така нататък Това го прави елементарен за потребление от всеки преподавател, родител, логопед.

Помагалото " Моите букви " е в допълнение приложение към ученическия буквар, което оказва помощ на учениците да научат буквите от писмеността, като употребява техники от Монтесори и Валдорф педагогиката, и по този метод оказва помощ на децата да ги запомнят по-лесно и трайно. 

Всяка поръчка на буквара " Четем с Ася и Явор " обезпечава на учителите още цифрова версия на изданието в pdf и спомагателни потребни материали, основани по плана " Разбираш ли езика на учебното заведение ". Те включват: видеокурс за работа с деца с друг майчин език от българския (билингви); профилирани принадлежности за диагностика; справочник за интегрирана езикова поддръжка за възпитаници от първи до 12-и клас за поддръжка по всички образователни предмети; помагалото " Математика с граматика за първи и втори клас " и други.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР