Всички сме страшно заети и най-често е по-лесно сами да

...
Всички сме страшно заети и най-често е по-лесно сами да
Коментари Харесай

Всичко помага: 5 причини да дадете на детето право на избор

Всички сме ужасно заети и най-често е по-лесно сами да създадем избор и да сложим детето пред приключен факт, в сравнение с да чакаме, до момента в който постепенно и несръчно се досети или направи нещо.

Въпреки това е доста значимо да го научим независимо да взема решения. Така може да придобие същинско самочувствие и да бъде по-адекватно като възрастен.

Малкият избор сигурно ще се трансформира в дарба да поема огромна отговорност.

Смятате, че е неуместно щерка ви да се разхожда с чорапогащник с леопардови щампи с горнище на пижама на райета, което тя е съчетала с тюлена пола. Но в случай че не отивате дружно на значимо събитие, което да постанова непоколебим дрескод, в действителност надали има значение какво е облечено детето?

Защо да не го оставите да направи своя избор! 

Ето 5 причини  да го оставите да работи.

1. Истериите ще бъдат по-малко

Детските нервностите се пораждат най-често, когато хлапето не управлява обстановка. То желае най-малко едно нещо да е във неговата власт да е да го управлява. 

Ридайки, тъй като сиренето на сандвича не е правоъгълно, а триъгълно, то в действителност не " плаче за нелепости " - то крещи, тъй като желае да има най-малко илюзията за правото на избор. Дайте му опция да се почувства мощно и способно да повлияе на нещо - и броят на нервностите доста ще намалее.

2. Детето ще стартира да се усеща по-уверено

Способността и опцията за взимане на решения оказват мощно въздействие върху самочувствието. Ако хлапето направи избор и всичко върви добре, то ще изпита горделивост и мощ. И в бъдеще ще може да взема решения и да носи отговорност за избора си.

3. Ще стартира да се усеща значимо и ценено

Една от главните задания на родителя е да накара детето да се почувства належащо и ценено. То би трябвало да усеща, че мнението му е значимо за фамилията, че неговите дейности носят изгода и наслада на всички!

Колко постоянно въртим очи и въздишаме с скука, до момента в който го гледаме по какъв начин несръчно се пробва да ни помогне (и в този миг то се усеща неефикасно и непохватно). Така че, в случай че сме търпеливи, благи и позволим на децата сами да създадат своя избор и да се изправят пред резултатите, те ще се почувстват в действителност скъпи членове на фамилията!

Снимка: Getty Images

4. Детето ще стане по-отговорно

Животът е по този начин организиран: всеки избор, който вършим, има последици. И колкото по-рано хлапето разбере това, толкоз по-лесно ще му бъде в бъдеще. Ако то реши да носи нови бели маратонки в дъждовен ден, идващия път най-вероятно ще си спомни какъв брой безразсъдно е унищожил обувките си и най-вероятно ще вземе друго решение. Или най-малко ще намерения за това.

5. Детето се научава да схваща по-добре своите стремежи и страсти

Как децата да схванат какво в действителност харесват, в случай че постоянно решаваме всичко вместо тях? Авторитарният жанр на образование лишава детето от опцията да се развива. В един миг то просто стопира да се пробва и тогава родителите на младежите подвигат плещи: „ не желае нищо “. Може би даже в ранно детство той е не запомнил по какъв начин да желае, да прави избор и да взема решения - в края на краищата възрастните постоянно са правили това!

Нашата задача като родители е да превърнем дребните деца в виновни и независими хора. И най-хубавият метод да го постигнем като им дадем опция да избират. Само по този метод те могат да придобият убеденост, да изпитат възприятие за надзор и да се научат да поемат отговорност за своите решения.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР