Всички сме чували за Пинокио и как неговият нос става

...
Всички сме чували за Пинокио и как неговият нос става
Коментари Харесай

Ефектът на Пинокио: Какво се случва с човек, когато лъже?

Всички сме чували за Пинокио и по какъв начин неговият нос става по-голям, когато приказният воин лъже.
Изненадващо, само че съвсем същото се случва и с хората. Това потвърдиха учени от университета в Гранада, Испания.

Ефектът на Пинокио
Учените са разкрили, че когато човек е подложен на умствено изпитание – да вземем за пример, когато извършва комплицирани задания, би трябвало да дава отговор на сложни или неприятни въпроси или да лъже, температурата на лицето му се трансформира. Това е тествано емпирично.
Когато човек лъже, се получава резултатът на Пинокио: температурата на лицето му се покачва, изключително в региона към носа — сочат резултатите от опити, извършени във факултета по пробна логика на психиката на университета в Гранада.
„ Това се дължи на активирането на инсулата на мозъка. Тя е тази, която взе участие в определянето и регулирането на телесната температура “, изясняват специалистите.

Но в това време, когато мозъкът ни прави обилни умствени старания, температурата на лицето спада, а когато човек получи паническа офанзива, тя още веднъж се покачва, заключиха учените.

Може би тъкмо поради повишението на температурата към носа лежащият неумишлено се пробва да го допре, да го потърка, споделя поведенческият анализатор Джон Шафер. Когато човек лъже, носът в действителност го тормози физически и неумишлено желае да го почеше.

„ Но към този признак би трябвало да се подхожда деликатно “, предизвестява специалистът. „ Има и други фактори, които могат да причинят сърбеж в носа: алергии, настинки, суха кожа. “

Как да разберете, че човек лъже - други способи

Описва всичко прекомерно цветно и в детайли
До този извод стигнаха холандски учени. Те ревизираха успеваемостта на различен способ за различаване на лъжата. Техните открития са оповестени в списанието Nature Human Behavior. Оказа се, че когато човек лъже, нормално добавя лъжата си с детайлности, с цел да увеличи равнището на нейната меродавност.

Лингвистите посочват и различен метод за „ улавяне “ на лъжеца: речта му най-вероятно ще бъде гладка, равномерна, без паузи, „ хм-хм “ и други паразитни думи. Факт е, че лъжецът нормално е наясно, че мънкането демонстрира неговата неустановеност, тъй че той ще се опита ги потисне, с цел да убеди събеседника в това, което споделя. И също по този начин, лъжците постоянно употребяват думите „ постоянно “, „ безусловно “, „ в никакъв случай “ - вид словесни абсолюти. Това се прави, с цел да се убеди събеседникът, че се приказва истината.

Има и други невербални признаци, че човек лъже. Например, в случай че старателно заобикаля зрителния контакт. Той може също по този начин да гледа встрани или нагоре, да кръстосва крайници или да жестикулира доста по-активно в сравнение с нормално.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР