Всички шофьори знаят, че има една ивица от околния свят,

...
Всички шофьори знаят, че има една ивица от околния свят,
Коментари Харесай

Измислиха проектор за сляпата зона при колите

Всички водачи знаят, че има една линия от околния свят, която моментно остава скрита от погледа им по време на шофиране – това е по този начин наречената „ сляпа зона”, където нямаме видимост поради „ гредите” на купето. Понякога тъкмо в тази зона обаче бързо се случват събития, които могат да имат неприятни последствия.

14-годишната американка Алейн Гаслер е измислила проектор, който предава облика от пространството към колата върху тези детайли на колата, които я покриват. Системата, за която никой производител на коли не се е сетил, е създадена от Алейн за надпреварата Broadcom Masters, което включва творби по математика, приложни науки и инженерство.

Проектът се назовава „ Подобряване на сигурността на транспортното средство посредством унищожаване на слепи зони”, заяви Mashable. Работата на Алейн бе класирана преди всичко в надпреварата и получи премия от 25 000 $.

Използвайки 3D принтер, момичето е основало първообраз на система, състояща се от уеб камера и проектор, който излъчва изображение на улицата към предната греда на колата – същата, която постоянно пречи на зрителния обсег на лидера. Това решение е поразително и революционно, разяснява Димитър Ганев, съучастник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 на Европа. Според него използването му при производството на колите ще намали злополуките.

Камерата е ситуирана в основата на предната колона на автомобила и излъчва видео в действително време към вътрешната страна на гредата благодарение на мини-проектор, прикован над седалката на лидера. Най-трудната част, споделя момичето, е проектирането на обектив, който да концентрира изображението върху обект, намиращ се толкоз близо.

За да направи изображението по-ясно и да не пречи на пасажерите, зоната на лъчение е покрита със специфична тъкан, която отразява светлината единствено към източника си – т.е., изображението е очевидно единствено откъм проектора и надлежно от мястото на лидера. Пътниците обаче не виждат нищо друго, с изключение на елементарна облицовъчна тъкан.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР