Всички ракети, изстреляни от космодрума Плесецк в Русия, се казват

...
Всички ракети, изстреляни от космодрума Плесецк в Русия, се казват
Коментари Харесай

Тайната на руските ракети: Защо на всички пише Таня?

Всички ракети, изстреляни от космодрума Плесецк в Русия, се споделят Таня, тъй като легендата гласи, че в случай че ракетата не носи това женско име, изстрелването няма да бъде сполучливо. Всичко стартира през седемдесетте години на предишния век, изяснява във видео за Russia Today ръководителят на групата за проучване на космодрума Плесецк Петър Потапов, предава Труд.

Тогава един лейтенант, желаейки да изрази любовта си към приятелката си, написа името й на ракета, която би трябвало да бъде изстреляна в космоса този ден. Според Потапов обаче тогавашният пълководец, чието име към този момент не помни, виждайки надписа на ракетата, подрежда името й да бъде изтрито преди изстрелването. „ Тъй като изстрелването беше несполучливо, името Таня участва на всяка ракета от този момент, за шанс “, прибавя Потапов.

Той споделя още, че извършва тази служба повече от 10 години, през които взе участие в над 30 изстрелвания и на всяка ракета написа „ Таня “. Самият космодрум е основан в края на 50-те години на предишния век за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети R7. От тази ракета стартира цялата руска стратегия за проучване на космоса, а Плесецк става загадка база за изстрелване на шпионски спътници. Едва след разпадането на Съветския съюз, когато Казахстан стартира да таксува 115 милиона $ годишно за потреблението на Байконур, известността на Плесецк нараства.

Изключително забавно е да се означи, че Съветите изрично отхвърлят самото битие на стартови площадки на това място. През 1966 година обаче преподавател по физика в английско учебно заведение наблюдава орбитата на спътника Космос 112 и стига до заключението, че той не е изстрелян от Байконур. Три години по-късно финландците съумяват да снимат изстрелването на сателит. След края на Студената война се оказа, че Централно разузнавателно управление на САЩ подозира съществуването на силози за изстрелване на междуконтинентални ракети в края на 50-те, което значи, че информацията за плана е изтекла през цялото време.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР