Всички правителства на ЕС се съгласиха още през март 2020

...
Всички правителства на ЕС се съгласиха още през март 2020
Коментари Харесай

Албанският премиер: Скоро няма да има преговори за членство в ЕС и вината е на България

Всички държавни управления на Европейски Съюз се съгласиха още през март 2020 година да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на договаряния за участие. Но те към момента не са почнали, откакто България настоя, че желае отстъпки от Северна Македония в двустранните разногласия, засягащи езика, историята и идентичността, прецизира още.

Въпреки че блокадата на София се отнася единствено за Северна Македония, Европейски Съюз избира взаимното разглеждане на кандидатурите за участие на Албания и Северна Македония.

„ Нямам никакви упования. Мисля, че нищо няма да стане. Албания и Северна Македония няма да стартират публично договаряния за присъединение “, безапелационен е албанският министър председател пред Politico.

Запитан дали някой водач на Европейски Съюз е дал сигнал, че договарянията може да стартират скоро, Рама отговори: „ Какви сигнали могат да дадат? Не става дума за тях. Отново става дума за България. Всички са съгласни, всички поддържат, всички считат, че това би трябвало да се случи, а това към този момент трябваше да се случи. Но полето им на маневриране е лимитирано от България.”

57-годишният Рама, някогашен баскетболист и художник, разяснява, че не е очаквал българските водачи да трансформират позицията си, защото са трансформирали разногласието в толкоз огромен проблем, че е било доста мъчно да отстъпи.

„ Това е серпантина. Те са влезнали в серпантина. И от тази серпантина е доста, доста мъчно да се измъкнем “, съобщи Рама, който ще участва на среща на водачите на Западните Балкани и Европейски Съюз в Брюксел преди срещата на върха.

Българските чиновници опазиха позицията си, като настояха, че просто желаят от Северна Македония да съблюдава предходните си задължения и се стремят да защитят правата на българите в страната.

Северна Македония, от своя страна, съобщи, че поставя добросъвестни старания да се ангажира със София и акцентира, че двустранен спор не би трябвало да стопира началото на договарянията сред Европейски Съюз и предстоящ член.

Рама удостовери, че в случай че няма прогрес този месец, той ще изиска кандидатурата на Албания за участие да бъде третирана настрана от тази на Северна Македония - стъпка, която Европейски Съюз до момента не е бил податлив да предприеме, като публични лица настояват, че би било по-добре за районната непоклатимост, в случай че страните съседки могат да напредват дружно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР