Всички прасета в село Красново ще бъдат умъртвени по хуманен

...
Всички прасета в село Красново ще бъдат умъртвени по хуманен
Коментари Харесай

Умъртвяват всички прасета в Красново, заради огнището на африканска чума

Всички свине в село Красново ще бъдат умъртвени по човечен метод, поради откритото през вчерашния ден огнище на африканска чума по свинете. Това заяви след незабавно съвещание на Областната епизоотична комисия лекар Иван Шиков, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните-Пловдив. 
Първичното огнище беше намерено в задния двор на домашно стопанство, където са открити 5 инфектирани животни, измежду които две прасета майки и 3 дребни. Те са умъртвени още през вчерашния ден по човечен метод.

Обявена е три километрова защитна зона, в която влиза единствено село Красново. Отделно има и 10 километрова следена зона, а в нея попадат селата Старосел, Беловица, Мало Крушево и Кръстевич от община Хисар, село Драгомир в Община Съединение, а също и Дюлево от Община Стелча.

В тях ще бъдат взети ограничения по предварителна защита появяването на вторично или ново огнище на заболяването. Ще бъде осъществено броене и актуализиране на данните за отглежданите свине. Освен това ще бъдат вземани кръвни проби от животните и ще бъдат осъществявани ежеседмични клинични прегледи. При случай на умряло животно, също ще се изследват проби от него. Проби ще се вземат и от всяко прасе с признаци на заболяването.

В цялата област Пловдив се не разрешава търговията и превозването на прасета, като се изключи индустриалните свиневъдни стопанства и фамилни ферми, чиито животни се транспортират за неотложно кръвопролитие и доотглеждане до софтуерно свързани обекти при съблюдаване на изискванията на съответната заповед.  

„ Това, което ще предприемем, е наложително умъртвяване по човечен метод и неутрализиране на всички прасета в огнището, т.е. в цялото село Красново. В десеткилометровата зона ще се прави броене и актуализиране на данните на домашните прасета на съответните обекти. От тях ще се взимат кръвни проби за съществуване или неявяване на вируса на Африканска чума. Там ще се правят и ежеседмични клинични прегледи на животните. Ще се взимат проби и от всяко умряло прасе, без значение каква е повода за гибелта “, изясни лекар Шиков.

Прави се и епизоотично изследване за аргументите за пораждане на болестта в Красново.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР