Всички пенсионери, които имат право на лична помощ, да имат

...
Всички пенсионери, които имат право на лична помощ, да имат
Коментари Харесай

Предвиждат добавка, която ще засегне над 80 000 пенсионери

Всички пенсионери, които имат право на персонална помощ, да имат право и на добавка. Това е предлагането на служебното държавно управление, написано в законопроекта на държавното публично обезпечаване.

В момента единствено пенсионерите с ТЕЛК над 90%, които непрекъснато се нуждаят от непозната помощ, вземат към избраната им пенсия добавка в размер на 75% от обществената пенсия за напреднала възраст. Сега тази спомагателна помощ е 185,25 лева След последните промени при хората с психологични болести непозната помощ може да бъде избрана и при 80 и над 80% трайно понижена продуктивност. А при децата тя може да бъде избрана и при по-нисък %.

От 1 юли пък обществената пенсия за напреднала възраст да се вдигне с 12%, предлага служебното държавно управление. Така тя ще стане 276,64 лева А добавката, която се дефинира от нея, ще доближи 207,48 лева. 

Добавка за непозната помощ сега получават 65  300 пенсионери.

С смяната се чака те да се усилят с към 15  000 души.

С бюджета се предлага и друга смяна - обществената пенсия за напреднала възраст за хората, навършили 70 година, да се обвърже с линията на беднотия, а не с обезпечения най-малък приход, както е сега.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР