Всички оптимистични очаквания, че сме достигнали пика на тази Covid

...
Всички оптимистични очаквания, че сме достигнали пика на тази Covid
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Антиваксърите в България са около 20%

" Всички оптимистични упования, че сме достигнали пика на тази Covid вълна се провалиха за момента.... Политическата рецесия и държанието на съвсем всички политици доведоха до отмалялост в хората, която води до равнодушие ". Този коментар направи пред БНР Тихомир Безлов, специалист от Центъра за проучване на демокрацията.

Той акцентира, че, когато се появиха имунизациите против Covid-19 България не е била измежду най-скептичните страни във връзка с тях:

" Ние бяхме почти като страните от Европа по съмнение към имунизациите, французите и испанците даже бяха преди нас по съмнение, американците бяха преди нас по песимизъм. След това развитите страни съумяха да създадат едни положителни акции за пояснение и за увещание на хората. Испанци и италианци повишиха доверието, а ние останахме на същото равнище ".

Според него към 20% са антиваксърите в България, които изрично декларират, че няма да си слагат ваксина против Covid-19 и този % няма толкоз огромна тежест.

" Трудната обстановка, в която попаднаха в пандемията медиите поради спада на рекламните потоци и политическата рецесия, докара до това, че те позволиха едно голямо говорене против пандемията и против имунизациите. Такова говорене няма на никое място, даже в разрастващите се страни ".

Мнението му е, че локдаунът е мярка, която по политически аргументи сега е мъчно да бъде призната като решение.

Експертът съпостави първото място в света на България по смъртност от Covid с първото място, което би могла да заеме по говорене против имунизациите.

Безлов беше безапелационен, че въвеждането на зелен документ е доста закъсняло, а е трябвало да бъде въведен още през лятото:

" Ние се превърнахме в един социално-медицински опит и всички чакат да видят какво ще се случи с тези, които имат 20% имунизирани при Делта разновидността. И то се случи, това беше предсказано това, което се случи ".

По думите на Тихомир Безлов не е обяснимо за какво у нас не се демонстрира по малките екрани тежкото състояние, в което са лечебните заведения, както румънските медии демонстрират. Според него това е поради политическата обстановка сега в България.

Той предложи да се употребява опцията да се контракти лекуване на български пациенти в европейски страни, нещо, което Румъния направи, тъй като в този момент здравната система в страните от Европейски Съюз не е по този начин натоварена, както беше при предходните талази на пандемията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР