Всички обвинения срещу кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, служителите

...
Всички обвинения срещу кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, служителите
Коментари Харесай

Отпаднаха всички обвинения срещу кмета и главния архитект на Асеновград, прокуратурата прекрати разследването

Всички обвинявания против кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов, чиновниците на общината и други лица, които са имали отговорности по контракти и процедури на локалната администрация, са отпаднали, а следствието против тях е прекъснато с разпореждане на Софийски градска прокуратура и с претекста, че няма задоволително доказателства за осъществени закононарушения. „ Прекратените следствия против мен и Общината потвърдиха, че законът е над всичко. С акт на прокуратурата са прекъснати досъдебни производства с обвинявания към мен и чиновници на общината и всички други лица. Няма по какъв начин да скрия удовлетворението си от този безапелационен акт на държавното обвиняване. Макар и с месеци забавяне, се видя, че обвиняванията са били несъстоятелни. Нещо, което знаех още при започване на това следствие. Вярвах, че истината ще излезе нескрито, по тази причина признавам, че финалът на тази неприятна история е добър и логически. Не съм юрист на самия себе си, по тази причина и не считам за правилно да тиражирам доводите на държавното обвиняване. За мен като кмет е значимо крайното решение ”, заявява доктор Караиванов.

Кметът на Асеновград е удовлетворен, че с прокурорския акт за преустановяване отпадат и всички ограничаващи ограничения като възбрана за пътешестване и гаранции на всички лица, които са били разследвани с изключение на него. Става дума за основния проектант на Община Асеновград Костадин Атанасов, съсобствениците на компания „ Запрянови 03 ” – Георги и Вакрил Запрянови и други „ За страдание това явно преждевременно и непрецизирано обвиняване и разгласяване на непроверени условия нанесе сериозен удар върху Община Асеновград като имидж и върху името ми като нейн кмет. Казах го още след инспекциите на ДАНС и полиция в общината от месец май тази година, споделих и при идващите процесуални дейности на прокуратурата по отношение на мен. Сега още веднъж ще го кажа – нося цялостна отговорност за пълномощията си като кмет, държа същото да е реалност за общинска администрация и за всички публични процедури с обществени средства. Нося обществена, а и законова отговорност за пълномощията си. Но същото би трябвало да важи и за правоохранителните институции и техните представители. Защото с един значим документ като прокурорско разпореждане може да се приключи наказателно гонене, само че претърпените морални и обществени негативи не се стопяват по този начин елементарно. А от време на време оставят и тежки последици, за които няма извинения и обезщетения ”, заявява кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов.

Градоначалникът, основният проектант на община Асеновград Константин Атанасов и съсобствениците на компания „ Запрянови 03 ” бяха разследвани по проблем с „ нелегално срутване на парцел и следваща процедура за нов градеж в квартал „ Метошка махала ”. При следствието на прокуратурата се оказало, че нищо от това, което бе подадено като сигнали – тъжби от асеновградчани по случая с това застрояване в квартал „ Метошка махала ” не е правилно и въпросният парцел не попада в „ охраняем режим и за него не се желае в допълнение координиране с Министерството на културата ”.

По подобен ред стоят и напълно свалените обвинявания по процедурата за възлагане и последващото осъществяване на дейностите за поддържане на дъждоприемните шахти на територията на Община Асеновград. От в началото отгласените сигнали и обвинявания са отпаднали безусловно всички. В постановлението си за преустановяване прокуратурата ясно е записала, че това се прави поради липса на данни за осъществено закононарушение – няма отклонени и присвоени обществени средства, липсват данни за фиктивни действия и документи, които общината да е съставяла за тях. „ Това го потвърждава следствие на прокуратурата, а не кметът на Асеновград ”, посочи доктор Караиванов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР