Всички ние преценяваме другите в рамките на броени секунди. Какво

...
Всички ние преценяваме другите в рамките на броени секунди. Какво
Коментари Харесай

Когато се запознаят с вас, хората ви преценяват по 2 основни критерия

Всички ние преценяме другите в границите на броени секунди. Какво тъкмо обаче взимаме поради? Ейми Къди – професор от „ Харвард “, дружно с психолозите Сюзан Фиске и Питър Глик – изследват първите усещания в продължение на 15 години. През това време те са разкрили избрани шаблони.

Когато се срещнем с някого за първи път, индивидът си задава следните два въпроса:

Мога ли да се доверя на този човек?

Мога ли да го почитам?

Както и самото изследване демонстрира, огромна част от хората, изключително в професионалните кръгове, отдават доста по-голямо значение на професионалната подготвеност на другия. В това има прочут смисъл, защото те желаят да потвърдят, че са задоволително умни и надарени, че да се оправят с дадена работа.

Реално обаче характерности като емпатия и надеждност са главните качества, по които другите ви преценят.

„ От еволюционна вероятност – споделя Къди – е по-важно за нашето оцеляване да знаем дали другият заслужава нашето доверие или не. “ Нашите предшественици са се интересували дали другият има желанието да ги убие и да открадне храната им, а не дали е задоволително способен, с цел да стъкми огън.

Къди обаче не твърди, че уменията на индивида, както и неговият опит, не са от голяма важност. Според нея тези качества също се преценят, само че чак откакто се уверим, че другият заслужава нашето доверие. Освен това, в случай че се фокусираме прекалено много върху изразяването на нашата мощ и разсъдък, резултатите може и да не са тъкмо такива, каквито сме очаквали.

Ако някой, който се пробвате да впечатлите, ви няма доверие, няма да съумеете да изградите добра връзка с него. Преди да желаете от останалите хора да оценят професионалните ви умения, първо ще се наложи да си изградите облик на благонадежден и доброжелателен човек, на който може да се има доверие.

Източник: Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР