"Всички критерии, които трябва да изпълним формално за присъединяване към

...
"Всички критерии, които трябва да изпълним формално за присъединяване към
Коментари Харесай

Ще загубим ли от спестяванията си в левове след влизането в еврозоната?

"Всички критерии, които би трябвало да осъществим официално за присъединение към "чакалнята " на еврозоната, от дълго време са изпълнени, само че уви, за жалост, това не са всички условия – към този момент има и нови, които, въпреки и неформализирани, стоят доста съществено на масата. Те са свързани с други тематики, които не са единствено финансови ". Това сподели в предаването "Преди всички " Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките.

"Така че, въпреки и финансово да изглеждаме в добра кондиция и да сме подготвени да влезем, политически също – имаме сякаш най-хубавата диспозиция за всичките години, откогато сме в Европейски Съюз, въпреки всичко би трябвало да сме умерени оптимисти, да сме внимателни, с цел да не сътворяваме непотребни високи упования ", изясни той.
В отговор на въпрос за устойчивостта на българската банкова система Петър Андронов уточни, че от банкрута на КТБ до момента са се случили доста неща – оценката на качеството на активите на банките, значителното възстановяване на кредитните им портфейли и намаляването на каузи на неприятните заеми (по публична статистика той e паднал под 10%). "Българската банкова система не е по-стабилна или по-нестабилна от средноевропейската. Тя е в добра кондиция, употребява положителните години на напредък, с цел да укрепи своя капитал ", акцентира Андронов
"Не мисля, че всички други страни-членки на еврозоната, които бяха признати преди нас, безусловно имаха по-стабилна и по-солидна банкова система, по-скоро ЕЦБ и въобще страните от еврозоната са внимателни и ще се вглеждат безусловно във всеки детайл, който образува нашата среда, в това число освен финансов и банков, с цел да избегнат неподходящи събития, каквито имаше да вземем за пример в Гърция и в други страни-членки, чиито банкови системи прочее са много по нестабилни от нашата ", сподели той.
Петър Андронов предвижда, че до края на годината лихвите ще останат на сегашните си равнища: "Бидейки във валутен ръб, ние подвластен от политиката на Европейската централна банка, а тя ще стартира покачване на лихвените нива, когато се увери, че има инфлация в еврозоната по-висока от 2% и то стабилно. Тоест, ние следим показател, знак, който е дори отвън нашата юрискдикция, и от него можем да съдим какви дейности следва да предприеме ЕЦБ. Накратко най-вероятно, съдейки по досегашните стойности на инфлацията, на растежа в еврозоната, на безработицата, на растежа на заплатите, по-вероятно е до края на годината в действителност лихвите да останат на сегашните равнища, само че с все по-голям и възходящ капацитет за корекции нагоре през идната година от ЕЦБ. Такова е консенсусното очакване на всички на интернационалните пазари ".
Тенденция на увеличение на спестяванията в евро не се записва, българите вършат това в интервали на неустойчивост, уточни още Андронов. При влизането ни в еврозоната няма да има загуби на спестяванията в лв., тъй като ще запазим настоящия закрепен валутен курс и те ще се трансформират по него, разясни банкерът: "Същият този валутен курс ще е курсът, с който ние, живот и здраве, някой ден ще влезем в еврозоната, т.е., сегашните спестявания в левове ще се обръщат по същия този курс в евро. С други думи, няма да загубим от спестяванията си от тази промяна ".
Запитан ще тръгнат ли цените на стоките нагоре с въвеждането на еврото и ще скочи ли инфлацията, Петър Андронов означи: "Всичко това се управлява, приготвя. Има ограничения, с които се обезпечава наблюдаване върху цените. А и дано не подценяваме пазара! Изобщо не би трябвало да подценяваме пазара. Който си разреши да употребява това, с цел да закръгли и мъничко да добави към цената си, скоро ще бъде изхвърлен от пазара. Нека да имаме малко доверие и на насъбрания опит и на знанието, което е събрано. То не демонстрира никакъв сериозен инфлационен капацитет ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР