Всички, които работят в „Пирогов” едва ли работят точно заради

...
Всички, които работят в „Пирогов” едва ли работят точно заради
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов: „Пирогов” изисква от лекарите много повече, отколкото да са само едни счетоводители

Всички, които работят в „ Пирогов” надали работят тъкмо поради заплатата си. Тази болница изисква повече от нас, в сравнение с да сме едни счетоводители. Ако всеки избавен човешки живот може да бъде оценен, то тогава може би ще можем да кажем какъв брой би трябвало да вземат моите сътрудници. Това сподели в предаването „ 120 минути” шефът на „ Пирогов” проф. Асен Балтов.

Работата увлича, ние сме експерти. Както е споделил проф. Асен Златаров – с цел да станеш добър доктор, би трябвало да си добър по душа, добави докторът.

Никой не гледа какви пари взема, всеки желае да помогне, да работи, да почувства това задоволство. Разбира се, в случай че то е подплатено с едно положително възнаграждение, още по-добре ".

Проф. Балтов е шесто потомство доктор , в рода му е имало бунтовник – Митьо Балтов – от страна на татко му. Лекарите пък са от страна на майка му, описа той.

Всичко е почнало от доктор Алекси Христов, който е приключил медицина в Русия и се връща в родния си град Габрово, където по време на Руско-турската освободителна война основава болница в Априловската гимназия за ранените бойци. С декрет на Фердинанд той става шеф на Александровска болница и купува първия рентгенов уред в България. Умира, до момента в който лекува бойци, инфектирани от петнист тиф.

„ Баща ми доста искаше да стана артист. Аз през цялото време желаех да бъда доктор, в никакъв случай не съм имал други хрумвания. Мотивацията е, че от дребен го виждаш към себе си, постоянно има едни приятни истории, които се описват към масата.

Първо, виждаш нещата, които правиш, незабавно виждаш резултатите си и хората схващат, че ти си един човек, който носи положително и е изпълнен с готовност да им оказва помощ. Усещането, когато успееш да направиш нещо за пациента, излъчва едно задоволство, което е неописуемо”, сподели той.

Професор Балтов стартира като санитар в „ Пирогов” , когато е бил в първи курс студент.

В „ Пирогов” незабавно се включваш в практиката, добави докторът. Спомня си, че първото му дежурство в клиниката по детски изгаряния и реанимация е било извънредно тежко, по това време е било цялостно с деца.

„ Едно либийче беше с повече от 60% изгаряния, никой не даваше никакви очаквания за това дете, аз цяла нощ стоях до креватчето му и му държах ръката. То оцеля и се завърна в Либия. Тези неща не се демонстрират задоволително и хората нямат визия какво се случва в живота на лекарите”, сподели проф. Балтов.

По думите му „ Пирогов” е място, където човек може да види всичко.

За избора на травматологията – проф. Балтов изясни, че тя най-вече му е отивала като физика.

Тя е извънредно тежка като компетентност. Изисква и физическа мощ, което ненапълно разрешава тази физическа мощ да ти помогне по време на оперативните интервенции. Един сътрудник, с който дружно учехме, проф. Неделчо Цачев, който е началник на катедрата по ортопедия и травматология към ВМА, беше почнал в „ Пирогов” и ми сподели – за какво не дойдеш да видиш. И аз започнах като волонтиер, вървях непринудено 4-5 месеца и още от първия път това ме грабна”.

Виждаш едно счупено бедро, индивидът страда, след интервенцията той към този момент е добре, а след два месеца той може да върви – това е като божествено, показа проф. Балтов.

Вижте целия диалог тук:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР