Всички клиентски кредитни преводи в лева в страната ще преминат

...
Всички клиентски кредитни преводи в лева в страната ще преминат
Коментари Харесай

Преводите в лева до 1 час по сметката на получателя

Всички потребителски кредитни преводи в лв. в страната ще преминат към нова технология, като времето за постъпване на парите по сметката на получателя се чака да е в границите на един час. Това заяви Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство " Банково “, пред Българска национална телевизия.

" През идната година се чака значително ускорение и усъвършенстване на платежните процеси у нас. Това е обвързвано с осъществяването на много комплицирани инфраструктурни планове, в които взе участие цялата банкова общественост, " БОРИКА “ и Българска народна банка, която реализира нужните функционални промени в механизма на сетълмент в RINGS “, разясни тя. 

Нина Стоянова е уверена, че измененията в региона на незабавните заплащания ще бъдат незабавно оценени от потребителите. 

" Проектите в действителност са два. Единият е за въвеждане на незабавни заплащания в лв., като техническата платформа към този момент е подготвена и все още в нея вземат участие две банки. Очаква се броят на банките-участници в платформата да се усили през идната година. Другият план за така наречен " пакетни “ кредитни преводи, ще започва при започване на 2022 година и в него ще вземат участие всички банки “, уточни подуправителят на централната банка.

" За първите шест месеца на 2021 година броят на картовите заплащания и заплащанията с електронни пари у нас бележат нарастване от към 30% по отношение на същия интервал на предходната година “, сподели още Стоянова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР