Всички функции на Tesla се модерират през основния дисплей на

...
Всички функции на Tesla се модерират през основния дисплей на
Коментари Харесай

Tesla махат бутоните от автомобилите си, българи ги връщат

Всички функционалности на Tesla се модерират през главния екран на автомобила. Това при шофиране се оказва неловко и може да разсее водача. Димитър Стоименов и екипът му основават бутони, които вземат решение казуса, като дават отговор за над 100 разнообразни благоприятни условия на колата. С инвестиция от 1 млн. $ две години след първичната концепция S3XY buttons към този момент имат хиляди консуматори от целия свят.
Минималистичният дизайн както на екстериора, по този начин и на интериора, както и опциите на електрическите коли на Илън Мъск карат от ден на ден хора да ги избират. Купето на Tesla сигурно се разграничава от всички останали коли на пазара. Големият централен екран в него е доста известен, само че за значително консуматори се оказва и неуместен.

Именно поради неудобството българинът Димитър Стоименов взема решение да сътвори бутоните S3XY buttons, които да подкрепят водача в моделите на Tesla. Бързо намира финансиране за концепцията си, която единствено година след стартирането на продукта притегля хиляди ползватели. Името е въодушевено от моделите на Tesla (съответно S, 3, X и Y) .Дейността си Стоименов развива основно на интернационалния пазар заради ограничавания брой коли Tesla у нас, само че главният екип, производството и дистрибуцията се случват от София и Габрово.
Проблеми с " жабката "
Първоначалната концепция хрумва на Стоименов, откакто открива, че с цел да отвори дребното пространство, в което нормално се държат документите на автомобила, разговорно наричано жабка, би трябвало да премине през главния екран на автомобила. " Новите Tesla са с доста малко бутони и всичко се направлява през екрана - стартиране на мигачи, спешни светлини, прибиране на огледала, сменяне на режимите на електромотора. Това не е комфортно в придвижване и несъмнено не е безвредно ", убеден е Стоименов.
Реклама
В началото планът планува създаването на единствено един бутон, който да прави тъкмо несъмнено нещо, като два месеца по-късно първичният му първообраз е подготвен. В процеса на работа екипът прибавя опцията да се употребява повече от един бутон, а и функционалностите му към този момент да не са предефинирани и да могат да се конфигурират по избор - eкипът създава и софтуерно приложение, през което да се трансформират настройките. Сега посредством S3XY buttons могат да бъдат употребявани до осем бутона с опция за близо 100 разнообразни функционалности.
Опит отпреди
Димитър Стоименов приключва " Компютърни системи и технологии " в Технически университет - София. От 15 години работи професионално в промишлеността, като последните 10 прекарва в разработчика на автомобилна електроника Visteon. Напуска работата си, с цел да се захване с производството на S3XY buttons. Стоименов работи през българското сдружение " Енханс ".

Първоначално стартира работа самичък, само че бързо намира и други. Днес екипът на S3XY buttons се състои от 10 души, най-вече софтуерни разработчици. " Както Tesla е най-вече програмен продукт и там непрекъснато се вършат ъпдейти и се натъртва на софтуерната част, по този начин и ние се стремим да вършим същото нещо ", споделя Стоименов и добавя, че за реализация на последните му хрумвания ще би трябвало да разшири екипа. " Нужни са ни най-вече софтуерни инженери, както и хора, които схващат от механика и 3D чертежите на самите произведения. "
Новаторството се крие в концепцията
По думите на Стоименов бутоните не съставляват изключително софтуерно изобретение: " Ние употребяваме Bluetooth Low Energy , употребяваме чипове, които са известни на пазара, употребяваме функционалности и способ на връзка с автомобила, които се знаят от дълго време в бранша. При нас скъпото е методът на съчетание на всички тези неща в краен артикул. " Чрез Bluetooth всеки бутон се свързва с модул, подложен в автомобила, който съгласно Стоименов всеки самичък може да конфигурира. " Искахме да няма потребност от сервиз при инсталацията, да е по-достъпно. " Веднъж свързани, посредством мобилното приложение човек може неведнъж да трансформира функционалността, която да оперира съответния бутон. Монтират се посредством вакуумни лепенки. " Монтажът е с така наречен suction pad, което разрешава няколко пъти да го отлепяш и залепяш. Ако някой бутон не е комфортен на съответната позиция, можеш да го преместиш. "
S3XY buttons се оферират в комплекти по два, четири и шест бутона в два цвята - черно и бяло Фотограф: Надежда Чипева Реклама
От Enhance усъвършенстват освен функционалностите на бутоните, само че и тези на самия модул, подложен в автомобила. " Наричаме ги smart actions. Например с половин натискане на дръжката на вратата може да се отвори предният похлупак на колата. Комбинираме разнообразни неща, като по този начин прибавяме нови функционалности, които по принцип ги няма в автомобила. "

Приложението, което създават българите, има функционалността и да симулира автомобилно табло. Тъй като Tesla демонстрира скоростта и оставащата батерия единствено на главния си екран, вдясно от водача, мобилната апликация на " Енханс " разрешава да си поставите телефона зад кормилото и да виждате тези стойности сходно на останалите коли.
С отстъпка за българи
Към момента S3XY buttons се оферират в комплекти по два, четири и шест бутона, като най-продавана е композиция от четири. Продуктът се предлага в два цвята - бял и черен - главните цветове и в интериорите на Tesla. Най-продаваният артикул е на цена 242 евро, само че неотдавна компанията предлага 50% промоция за българи.

Това е единственият артикул към този момент, само че от " Енханс " всеки месец прибавят нови софтуерни функционалности по сходство на ъпдейтите на Tesla.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР