Всички фирми ще купуват електроенергия от свободния пазар на ток

...
Всички фирми ще купуват електроенергия от свободния пазар на ток
Коментари Харесай

Всички фирми излизат на свободния пазар на електроенергия от октомври

Всички компании ще купуват електрическа енергия от свободния пазар на ток от октомври, взеха решение депутатите, които гласоподаваха на второ четене ремонти в Закона за енергетиката. Според статистиката на КЕВР на свободния пазар би трябвало да излязат близо 300 000 компании. Промяната на закона визира магазини за хранителни артикули, цехове, пицарии, заведения за хранене, фурни, разсадници, бакалии, сладкарски произведения, шивашки цехове и други, които употребяват електрическа енергия за небитови потребности. Цените за електрическата енергия, която те употребяват към този момент няма да се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), а ще зависят от свободния пазар. 

Независимо какъв брой огромни са компаниите, те ще би трябвало да си изберат нов снабдител до 30 септември, в противоположен случай ще останат при сегашния си краен доставчик – ЧЕЗ, ЕВН или " Енерго про ", според от територията, на която се намират. 

В период до 31 август КЕВР ще би трябвало да приготви типовите контракти, които ще подписват потребителите. Той ще е със период от 1 октомври 2020 година до 30 юни 2021 година и в него ще се дефинират правата и отговорностите на страните, условия за доставка на електрическа сила и за преустановяване на контракта, както и за пределната цена на доставката. За промяна на доставчика потребителят няма да дължи наказателна клауза. 

До края на тази година Комисията за енергийно и водно контролиране ще би трябвало да сътвори и платформа, на която да разгласява ежемесечно предложения на всички търговци на ток. Безплатен достъп до платформата ще имат дребните компании с ниска консумация. Те ще могат да употребяват и електронен калкулатор, посредством който да изчислят каква цена на тока е преференциална за тях.

Депутатите взеха решение също по този начин тази година Комисията за енергийно и водно контролиране да дефинира две цени на електрическата енергия. За битови консуматори цените от 1 юли ще важат до 1 юли следващата година, а за компаниите - ще важат до 30 септември 2020 година

Отделно депутатите взеха решение да заложат и последна дата за цялостно либерализиране на пазара на ток на едро. До 30 юни 2021 година пазарът би трябвало да бъде дефинитивно освободен, тъй че доставчиците на ток да купуват електрическа енергия посредством търгове, която да продават по избрани от КЕВР цени на битовите клиенти.

Законопроектът влиза в действие с обнародването му в " Държавен вестник ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР