Всички Е-та върху етикета на храните, чийто цифров код започва

...
Всички Е-та върху етикета на храните, чийто цифров код започва
Коментари Харесай

Е252 – най-старият консервант в храните


Всички Е-та върху етикета на храните, чийто дигитален код стартира с първа цифра 2, се употребяват като консерванти . Тези от тях, чието цифрово изражение е в интервала 240-259, са от групата на така наречен нитрати . С кода Е252 в хранителната промишленост се значи калиевият нитрат . Той е може би най-старият консервант, употребен за стерилизирането на храни и предпазването им от развиване на бактерии върху тях. Днес Е252 може да се открие върху етикетите на сирена и месни артикули – пушени или варени меса, салами и други Освен бактерицидно и консервиращо деяние калиевият нитрат спомага и за опазване на естествения цвят на тези хранителни артикули за по-дълго време.

Калиевият нитрат (Е252) е утвърден за прилагане като добавка в хранителната промишленост в границите на Европейския съюз, в Съединени американски щати и в Австралия. Въпреки това за сигурността му във връзка с човешкото здраве в дълготраен аспект към момента се водят разногласия.

Няма данни нитратите като независима група да провокират нежелани и рискови реакции в организма след консумация. Те се изнасят бързо с урината и не престояват дълго в тялото. Опасността при тях идва от опцията, попадайки в тялото, под въздействие на избрани условия да се трансформират в нитрити . Установено е, че ензимни комплекси в слюнката и стомашното съдържимо може да преобразуват нитратната група в нитритна. Допълнителен риск носи относително високата температура на вътрешната среда на организма, която улеснява протичането на тази реакция. Полученият калиев нитрит може да отключи редица рискови процеси и взаимоотношения в тялото.

Трансформирането на калиевия нитрат до нитрит, изключително в по-големи количества, провокира съществени нарушавания в кръвотворните функционалности и в производството на хемоглобин . Особено противен е резултатът при кърмачки, защото попадането на нитрити посредством кърмата в бебешкия организъм може да отключи положението, известно като цианоза, или синдром на синьото бебе. Сериозни опасности от несъразмерната консумация на Е252 се откриват и в детска възраст, когато продуктите, получени при трансформацията на нитратите в организма, може да предизвикат хиперактивност, стомашен дискомфорт, повръщане и други До рискови последици нитритите може да доведат и при възрастни. Установено е, че като непряк резултат от тяхното образуване в организма може да се следят анемия , бъбречни проблеми, даже нараснал риск от образуване на злокачествени формирания.

Свързани публикации.. Е123 (амарант) – рисковата багра в храните 1 Е250 в храните пази от ботулизъм, само че води до анемия 0 Е510 – добавката в храните, която не е за всеки 0

Риск от такива резултати крие и използването на още една добавка към храната от същата група – Е250 (натриев нитрит ). Той се употребява за същите цели като калиевия нитрат, само че е по-евтин и наличен.

Въпреки че не е публично неразрешена за приложимост в хранителната промишленост, данните за страничните резултати на добавката Е252 са причина използването й да е строго регламентирана във връзка с количеството. Счита се, че когато се употребява рядко и в доста дребни количества, калиевият нитрат не крие опасности за здравето.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР