Всички държавни предприятия ще престанат да съществуват в правния мир

...
Всички държавни предприятия ще престанат да съществуват в правния мир
Коментари Харесай

Тотото става търговско дружество, проблем с вноската за спорта

Всички държавни предприятия ще престанат да съществуват в правния мир от Нова година, заради което следва преобразуването им в търговски сдружения или обществени структури. Това обаче може да сътвори проблеми на Директива за птиците " Български състезателен тотализатор ", коeто може да загуби основанието си да прави директни преводи за спорта към Министерството на младежта и спорта, излиза наяве от стенограмата от последното съвещание на държавното управление на Кирил Петков. То е водено от тогавашния вицепремиер Асен Василев.

Преустановяването на статута " държавно дружество " е част от промяната в бранша на обществените предприятия у нас и е основен ангажимент, който страната пое по отношение на участието в чакалнята за еврозоната ERM II, с подготовката за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и с Плана за възобновяване и устойчиност.

Работна група в последните месеци е направила оферти за превръщане или закриване на 6 държавни предприятия, оповестява някогашният вицепремиер Калина Константинова. От тях само Директива за птиците " Български състезателен тотализатор " би трябвало да стане еднолично акционерно сдружение. Предприятията " Българо – немски център за професионално образование ", " Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда ", " Управление и стопанисване на язовирите " и " Фонд затворно дело " се преобразуват в административни структури, тъй като реализират най-вече обществени функционалности и политики. " Държавната петролна компания " пък ще бъде закрита.

" Има редица държавни предприятия под структурите на Министерството на земеделието и Министерството на превоза, за които за жалост не са взети решения ", показва Константинова. Според нея процесът по преобразуването към този момент много закъснява. " Реалността е, че тези решения е трябвало да се вземат безусловно преди години, стартът на работата по тях е отлаган с години и тук за къси месеци се извърши доста работа, само че за жалост сме единствено ненапълно ", споделя Константинова.

В тематиката се включва спортният министър към 1 август Радостин Василев, която афишира, че тотализаторът не може да бъде преобразуван в комерсиално дружество към сегашния миг " по ред аргументи, които ще доведат до извънредно тежко затрудняване, на процедура неспособност за неговото битие ".

Проблемът е, че без законодателни промени тотализаторът съгласно Василев може да има проблеми с лицензите си за хазартни игри, част от които, да вземем за пример моментните лотарии, могат да се провеждат единствено от страната.

Освен това преобразуването в комерсиално сдружение значи отпадане на опцията за непосредствено отчисляване на постъпленията от активността му към спортното министерство, което на практика е най-голямата паника на Василев. За 2021 година чиста облага в размер на 11 млн. лева, както и превод към спортното министерство в размер на 42 млн. лева Отделно, за такси за
хазарт операторът внесе 42.5 млн. лева, което значи, че приходът за страната от БСТ през предходната година е бил общо 84.5 млн. лева

Големият проблем е за какъв тъкмо спорт отиват парите от тотализатора. Преди две години сподели, че спортният министър Красен Кралев не е отпуснал нито лев от парите на БСТ за физкултурни салони в държавните и общинските учебни заведения, както изисква законът. За сметка на това, всички пари са били прилапани от спортните федерации. По данни на инспекторите към оня миг от 2591 учебни заведения в страната едвам 697 са имали естествен физкултурен салон, а 478 са били без пространства за спорт. На този декор Кралев даже не е благоволил да издаде разпоредба за финансиране на образователните заведения. На всичкото от горната страна Сметната палата е установила и проблематични спонсорства и дарения, правени от тотализатора на обособени спортни организации и спортисти, което е неприемливо.

" Изпитвам мощни терзания от това да не се случи по този начин, че като комерсиално дружество да загубим средствата, които би трябвало тогава да влизат непосредствено във финансите (в държавния бюджет, б. р.). Ще се промени методът на систематизиране, би трябвало да пипаме Закона за
хазарта, би трябвало да променим самия закон за тотализатора, Търговският закон би трябвало да се промени във връзка това нещо, по-скоро все още съм обезпокоен не, че не би трябвало да бъде комерсиално дружество, само че като виждам, че има други, които изчакват и не са подготвени, най-вероятно с никакъв разбор, дано, в случай че е допустимо, да изчакаме ", приканва Василев. Той предлага преобразуването на предприятието да се отсрочи най-малко за септември.

Идеята обаче не се приема и в последна сметка решението за превръщане е признато.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР