Всички автобуси, които превозват пътници еднопосочно на разстояние повече от

...
Всички автобуси, които превозват пътници еднопосочно на разстояние повече от
Коментари Харесай

Окончателно: 50 лв. глоба за пътниците без колан в автобусите, оборудването става задължително след 9 месеца

Всички рейсове, които транспортират пасажери еднопосочно на разстояние повече от 30 км, към този момент би трябвало да разполагат с колани. Това реши дефинитивно Народното събрание с промени в Закона за автомобилните транспорти.

Новата мярка влиза в действие след 9 месеца . Дотогава рейсовете ще би трябвало да бъдат оборудвани с колани, в случай че към момента нямат такива. Според първичния законопроект срокът трябваше да е 6 месеца. Днес в зала обаче Станислав Иванов от ГЕРБ предложи той да бъде продължен на 9 месеца, което бе утвърдено, оповестява " Флагман ".

Иванов по-късно изясни пред кореспонденти, че  санкции ще има освен за водачите и фирмите-превозвачи, само че и за пасажерите, в случай че не са поставили коланите си.
„ Санкциите са 50 лв. за пасажерите, 3000 лв. – в случай че рейсът не е оборудван с колани, които се постановат на лидера ”
, сподели депутатът. 

Депутатите утвърдиха въвеждането и на видеонаблюдение в рейсовете. За това обаче ще се готви разпоредба и то ще влезе в действие чак след 18 месеца.
„ 3000 лв. е глобата, в случай че не бъде сложено устройство за мобилно видеонаблюдение, което е нещо извънредно значимо. Новост е - да, само че множеството фирми-производители и сега си слагат такива устройства рейсовете, с цел да могат да наблюдават пътната конюнктура и да се взимат по-правилни решения при произшествия на пътя ”
, разяснява Станислав Иванов.

Според него   санкциите за пасажерите в размер на 50 лв. са настоящи и сега, само че те важат единствено в случай че рейсовете са оборудвани с колани.
Иванов сподели, че  за към 1000 рейса ще е най-сложно да бъдат дооборудвани, защото и фабрично не е планувано да имат колани.
Имало обаче видове рейсове, които нямали колани, само че било фабрично заложено, те да бъдат оборудвани с такива. За тях щяло да е по-лесно да спазят новото обвързване.

Повод за законовите промени стана злополуката на рейс край Своге през август, при която починаха 17 души. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР