Всеки знае, че Дядо Коледа ще обикаля в празничната нощ,

...
Всеки знае, че Дядо Коледа ще обикаля в празничната нощ,
Коментари Харесай

Италиански град твърди: Истинският дядо Коледа е погребан тук

Всеки знае, че Дядо Коледа ще обикаля в празничната нощ , ще се промушва през комини, ще изяде тонове бисквитки с мляко, ще оставя дарове под елхите, а по-късно ще се завърне на Северния полюс с летящата си шейна.

Италиански град обаче претендира, че дядо Коледа лежи мъртъв под черква , кръстена на негово име, в пристанище в Южна Италия. Става въпрос за градчето Бари, което стартира тази версия за ориста на белобрадия дъртак от близо 1000 години.
 
 Бари iStock

Свети Николай е международно приет за индивида, въодушевил легендата за Дядо Коледа . Той е прочут още като Никлаус или Никола и е същински християнски светец , роден не в мразовития север, а в Мира, в днешна Турция.

Смята се, че свети Ник е роден към 270 година пр.н.е. и умира 67 години по-късно. Той е бил уважаван по Средиземноморието поради своята благотворителност , изключително в Бари. Може би по тази причина през 1087 г . моряците от Бари откраднали костите му и ги пренесли в своя град .

Днес това, за което се твърди, че са останките на Свети Никола, почива в мир под базиликата " Сан Никола ", най-голямата черква в Бари, където постоянно го посещават християни от всички деноминации на религията от целия свят.

Местният воин
 
 Бари iStock

" Местните поданици се гордеят, че градът им е известен с три неща: вкусни миди, девствени плажове и Свети Никола " , сподели Антонио Палумбо, кино режисьор от Бари, който е снимал документален филм за връзката на светеца с Дядо Коледа.

„ Сред жителите на Бари има ясно изразено отвращение да се одобри историята за произхода на Дядо Коледа/Свети Ник , частично тъй като известният облик на белобрадия мъж в алено е фиктивен от американските търговци на газирани питиета “, твърди режисьорът.

" Дядо Коледа се възприема като чужденец, консуматорска фигура, импортирана от Щатите, чието радостно алено лице и кръговиден стомах са основани и употребявани през 30-те години на предишния век от компания за безалкохолни питиета с рекламна цел, с цел да накарат фамилиите да купуват ", съобщи тя.

Местните поданици, които пазят в портфейлите и колите си изображения и статуетки на Сан Никола за шанс, възприемат своя локален воин като доста друг от Дядо Коледа.

" Ние почитаме нашия настойник Свети Никола , молим му се в сложни моменти, той бди над децата, младите дами, моряците и търговците ", споделя Мария Рита Мауро, началник на локалния туристически офис.

" Той е нашият фетиш и ние не го възприемаме като Дядо Коледа, а просто като Сан Никола ", добави Мауро.

Празненствата за деня на Свети Никола стартират в Бари в нощта на 5 декември. Местните поданици участват на римокатолическа меса призори на идващия ден, а по-късно се хранят с парещ шоколад, палачинки и пръчици пържена полента , наречени sgagliozze. Провеждат се улични концерти, до момента в който статуята на Сан Никола дефилира през остарелия квартал до голяма коледна елха. Баровете и сладкарниците са отворени без спиране.

Тъй като Никола е и настойник на неомъжените дами , младите девойки, които си търсят брачен партньор, обичайно те се редят на опашка пред базиликата, молейки се за годеж.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР