Всеки вид тест за коронавирус е много важен. Това заяви

...
Всеки вид тест за коронавирус е много важен. Това заяви
Коментари Харесай

Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва – обяснението на ген. Мутафчийски

Всеки тип тест за ковид е доста значим. Това съобщи началникът на Националния спешен щаб за ковид генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски.
Има 3 съществени метода за определяне на заболели от ковид, уточни Мутафчийски. Според СЗО и Центъра за заразни заболявания в Атланта единственият меродавен досега метод за определяне на болен е PCR тест . Могат да се вършат по 1200 теста на ден, 30 000 теста месечно и коства 938 000 лв. месечно.
Следващият метод за диагностициране е посредством флуоресцентен имуно-хроматографски способ , който е на база антиген. Резултатът излиза за минута – пробата е всеобщ, може да се употребява елементарно и без подготвен личен състав, както е PCR. Могат да се вършат до 20 000 теста дневно, което значи 300 000 месечно, а това е цена 10 000 000 лв. месечно, стана ясно от думите на Мутафчийски. Такива проби се употребяват за контактни лица и да се разшири групата на изследваните – за хора, които не престават да работят на терен, с цел да не се срине страната (аптекари, продавачи в магазини, банкери, служители на реда, пожарникари)
Когато бъде достигнато платото на епидемията, идват антитяло основани проби – така наречен бързи проби. Тяхната роля е да се види какъв брой души са развили антитела и са придобили имунитет, само че чак след втората половина на епидемията. Смисълът е да се разбере по групи какъв брой хора към този момент са ваксинирани против COVID-19 и няма да има заплаха от огромно разпространяване. По 20-30-40 000 такива теста могат да се вършат дневно, а цената на месец още веднъж е 20 000 000 лв..
Всички си имали iPad-и в Министерския съвет, по тази причина за 10 минути взели решения, включи се и министър председателят Бойко Борисов. Два типа проби да бъдат купени благодарение на Европейска комисия, общо 1 млн. теста. 600 000 PCR проби, а вторите проби са бързи – 400 000. Премиерът увери, че няма да има медиатори в договорката и че ще слуша специалистите по кое време да бъдат купувани съответните типове проби.
" Някъде април-май, когато кажат докторите, ще проведем всеобщото тестуване ", изясни Борисов и ще се види какво е моментното положение с епидемията..
Изпълнение на ограничения
Към момента има над 200 досъдебни производства за нарушили профилактичната наложителна 14-дневна карантина за връщащи се от чужбина. Карантинираните са над 24 000, стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов.
Правим всичко по силите си да няма опашки на КПП-тата, добави Маринов, който даде образец – на Владая 12 служители на реда работят сега и опашката на КПП-то там е 2 километра. " Ние сме още първоначално, тъй че апелирам за схващане ", сподели министърът и увери, че за всички чиновници на Министерство на вътрешните работи има защитни дрехи. Маринов помоли тези, които нямат належаща потребност, да не пътуват, а другите да приготвят нужните документи – декларация по пример и служебна записка от шеф, в случай че става въпрос за работа.
В сряда, 1 април, се чака да бъде изяснено какво ще се случи с безлихвените заеми от до 1500 лв. за всички спрели да работят и са в насилствен отпуск, само че намиращи се на трудов контракт.
Заключенията на Европейския съвет по противоречивите и в България тематика
Твърдо ще противодействаме на дезинформацията с транспарантна връзка, цитира министър председателят Бойко Борисов европейския метод за битка с подправените вести. Борисов обърна внимание и на решението Европейска комисия да работи интензивно за взаимни публични поръчки за медицински средства.
Но най-важната точка, на която той акцентира, е: " Неотложно би трябвало да се усили потенциалът за осъществяване на проби, а страните членки ще рапортуват на Европейската комисия за ситуацията ”.
140 милиона евро са отделени за 17 медицински плана за битка с ковид, в това число за ваксини, сподели още Борисов. И не пропусна да акцентира по какъв начин ЕЦБ в този момент обезпечава удобни условия за финансиране във всички страни в еврозоната (точка 13 от решенията на Европейския съвет). " Оставям на умниците да разясняват ", акцентира министър председателят, който самичък сподели преди месец, че е значимо да се търси " консенсус ", с цел да влезем в еврозоната.
" Бойко, апелирам те, помогни ми, аз през днешния ден желая още през днешния ден да ми дадеш, свършихме облеклата на първа линия " – по този начин Борисов се похвали какъв брой добре се оправяме с производството на защитни дрехи, като изясни, че това са думи на австрийския министър председател Себастиан Курц. Премиерът добави, че е значимо да има суровина.
Още: " Борисов: Правим 1000 бързи теста на служители на реда на контролно-пропусквателен пункт и водачи (ВИДЕО) "
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 27 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР