Всеки седми подрастващ по света на възраст между 10 и

...
Всеки седми подрастващ по света на възраст между 10 и
Коментари Харесай

Трагично: на всеки 11 минути по един младеж слага край на живота си


Всеки седми подрастващ по света на възраст сред 10 и 19 години живее с открито психическо разстройство. На всеки 11 минути по един юноша поставя завършек на живота си. Стряскащо. Но в доста страни продължава да се мълчи.

" Данните са повече от стряскащи ", споделя съавторката на новото проучване на УНИЦЕФ Зейнаб Хижази. В него написа, че всеки седми подрастващ по света на възраст сред 10 и 19 години живее с открито психическо разстройство. Към тях спадат разнообразни особености в държанието, страхови неврози, както и депресии, които може да са толкоз мощни, че да доведат до самоубийство.
Редакцията предлага
" Това е единствено върхът на айсберга "

Експертката на УНИЦЕФ за психическо здраве споделя, че таман заради тази причина на всеки 11 минути в света умира по един младеж: " Близо 46 000 младежи се самоубиват на година. Във възрастовата група на 15- до 19-годишните това е измежду петте най-често срещани аргументи за гибелта ". По-често младежи умират единствено вследствие на пътно-транспортни катастрофи, от туберкулоза или в резултат на упражнено принуждение.

От допитването, извършено в 21 страни, излиза наяве, че всеки пети юноша на възраст сред 15 и 24 години постоянно се усеща депресиран и без липса на ползи. В Германия по този метод дава отговор един на всеки четирима. А изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор предизвестява, че пандемията от Ковид-19 е разкрила единствено върха на айсберга, който си е съществувал и по-рано.

Поради ограничаващите ограничения доста деца и младежи бяха трайно изолирани от своите другари, съученици и родственици - а таман в тази възраст те се образуват като персони. Някои косвени последствия от пандемията също нанесоха редица вреди, споделя Хижази: " Увеличиха се бедността, филантропичните рецесии и домашното принуждение. Всичко това в допълнение натовари децата душевен. ".

По 1 $ на човек за психологичното здраве?

" В доста страни тематиката и до през днешния ден си остава табу, тъй като се счита за срамна, а това усложнява събирането на надеждни данни ", споделя експертката. В най-бедните страни в света държавните управления отпускат приблизително по по-малко от 1 $ на човек за лекуването на душевен болести.

УНИЦЕФ моли към всички държавни управления да отпускат повече финансови средства за лекуването на болните, само че и за превантивни ограничения. Докладът на организацията упорства психическото здраве да не се преглежда към този момент единствено като здравна задача, а просветителната и обществената сфери също да бъдат привлечени към отговорност в това отношение, споделя Хижази.

Особено учебните заведения носят огромна отговорност в тази връзка. УНИЦЕФ предизвестява от дълго време, че след изолацията, наложена поради пандемията, те следва да бъдат най-бързо отворени. Близо една трета от учебните заведения в света са към момента напълно или отчасти затворени. Поради това голям брой девойки и момчета остават без достъп до обучение, само че и до значима за тях поддръжка.

***

Дойче веле осведоми внимателно по тематиката за самоубийствата, тъй като се допуска, че от време на време медийните информации могат да подбуден към акт на подражателство. Ако и Вие таите мисли за самоубийство или се намирате в прочувствена рецесия, не се колебайте да потърсите помощ от лекари или филантропични организации. Ако живеете в България, можете да се обърнете за помощ към Дружеството на психолозите в България, което поддържа денонощна линия на номер 0888 429 730. Можете да се обадите на този номер или пък да изпратите СМС с молба да Ви върнат позвъняването. Можете да потърсите за помощ и Българския Червен кръст и да позвъните на неговия Телефон на доверието 02/492 30 30 или да потърсите информация в интернет: https://www.redcross.bg/activities/activities5/telefon.html. За страдание, Телефонът на доверието не работи постоянно.

Ако живеете в Германия, можете да се обърнете за помощ към уеб страницата https://www.befrienders.org/ или да позвъните на безплатния телефонен номер: 0800/111 0 111 и 0800/111 0 222.

***
Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР