Всеки почитател на спорта познава името на Мо Фара -

...
Всеки почитател на спорта познава името на Мо Фара -
Коментари Харесай

Легендарният бегач Мо Фара разказа истинската си история: Не съм този, за когото ме мислите

Всеки обожател на спорта познава името на Мо Фара - четирикратния олимпийски първенец, най-хубавия английски бегач на всички времена, легенда на леката атлетика и притежател на рицарско звание от кралица Елизабет II.

Но Мо Фара не е индивидът, който всички мислят, че познават. 39-годишният бегач за първи път споделя своята същинска история - и разкрива името си - в нов документален филм на BBC " The Real Mo Farah ".

Оказва се, че Фара е роден с името Хюсеин Абди Каин в Сомалиленд - самостоятелна територия в рамките на Сомалия в Източна Африка.

Още като дете той става жертва на трафиканти на хора и е вкаран във Англия с противозаконни документи, когато е на 9 година



Така получава и новата си идентичност.

" Независимо от това, което съм разказвал в предишното - моите родители в никакъв случай не са живяли във Англия. Когато бяха на 4 години, баща ми беше погубен в гражданската война. Семейството ни се разпадна. Отделиха ме от майка ми и ме доведоха незаконно във Англия с името на друго дете, наречено Мохамед Фара ", споделя той в документалния филм.

Пристигането му на Острова е обвързвано с травматични мемоари. Първоначално той счита, че го изпращат в Европа, с цел да живее при свои родственици. Когато идва в къщата на дамата, която би трябвало да го одобри, тя къса пред очите му бележките, на които е записал данните за контакт със своите близки във Англия.

" В този миг разбрах, че съм попаднал в неволя ", споделя той.

Мо Фара остава да живее в лондонското предградие Хаунслоу, като му е обяснено, че в случай че желае да получава храна, ще би трябвало да работи като домакински лакей.

" Жената ми сподели, че в случай че желая още веднъж да видя фамилията си, не трябва да споделям нито дума на никого - в случай че кажа нещо, ще ме изгонят ", разяснява Фара.

Всичко се трансформира, когато бъдещият първенец събира сили и споделя на своя преподавател по физическо образование Алан Уоткинсън какво се случва в дома му. Той съумява да се избави и е настанен в дома на другарка на неговата майка, която поставя същински грижи за него в продължение на 7 години.

Учителят Уоткинсън оказва помощ на Мо Фара да кандидатства за английски паспорт, а през 2000 година лекоателетът най-сетне получава поданство.

 Баща на четири деца - Мо Фара кръщава своя наследник Хюсеин, като му дава същинското си име. Именно фамилията му го стимулира да приказва почтено за предишното си. Съпругата му Таня Нел разяснява, че една година преди да се оженят, тя е осъзнала, че има прекалено много " изчезнали късчета " от историята му. В последна сметка тя е съумяла да го " изтощи с въпросите си " и да го накара да приказва за контузията си.

Причината, заради която той в никакъв случай не е разказвал обществено събитията на идването си във Англия, е обвързвана със страха му, че може да последват съществени неприятности.

Той споделя, че е бил посъветван от юрист да не алармира службите, тъй като поданството му може да бъде отнето. Тази опасност е опровергана от Министерството на вътрешните работи на Англия, които декларират, че няма да бъдат подхванати каквито и да било наказателни ограничения против Мо Фара: " Грешно е да се твърди противоположното ".



Авторите на документалния филм на BBC вършат нещо, което Фара в никакъв случай не е успявал да направи - откриват индивида, чиято идентичност той е получил непредпазливо, и свързват двамата мъже.

" Често си мисля за другия Мохамед Фара - момчето, чието място в самолета взех аз. Наистина се надявам, че е добре. Където и да е той, аз нося неговото име, а това основава проблеми за мен и за фамилията ми ", споделя олимпийският първенец.

Истинският Мохамед споделя, че е виждал своя " адаш " по малкия екран и е почитател на " Арсенал " също като него.

Когато Мо му благодари за всичко и му споделя какъв брой мъчно е било детството му, индивидът му дава отговор: " Няма проблеми, ти си мой брат ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР