Всеки период е характеризиран от дадено събитие, което анализаторите описват

...
Всеки период е характеризиран от дадено събитие, което анализаторите описват
Коментари Харесай

Китай иска да промени пазара на петрол

Всеки интервал е характеризиран от обещано събитие, което анализаторите разказват като основно. За пазара на нефт през предишния век това е било срещата сред американския президент Франклин Рузвелт и краля на Саудитска Арабия Абдул Азиз ибн Сауд, най-малко съгласно редица анализатори.

Голяма част от тях са на мнение, че се задава нова епоха в енергийните пазари, като тя ще бъде тясно обвързвана с Китай. Това се дължи на полагането на по-големи старания от страна на Пекин да усъвършенства връзките си със страните от Близкия изток.

Китай от известно време насам усилва покупките на нефт и полутечен природен газ (LNG) от Иран, Венецуела, Русия и елементи от Африка в личната си валута. Освен това срещата на президента Си Цзинпин с водачите на Саудитска Арабия и Съвета за съдействие в Персийския залив (CGG) през декември означи " раждането на петроюана ", както анализаторът на Credit Suisse Золтан Позар сподели в записка до клиентите на швейцарската банка.
Реклама
Според Позар " Китай желае да пренапише разпоредбите на световния енергиен пазар " като част от по-големи старания за дедоларизиране на по този начин наречените страни от БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай и доста други елементи на света. Още по-голяма мотивация за сходен ход е потреблението на доларовите валутни запаси като тип оръжие след нахлуването на Русия в Украйна.
Какво може да се промени
Въпреки че досега няма изясненост по какъв начин това би изглеждало на процедура, може да се допусна. Все по-голяма част от търговията с нефт ще се прави в юани. Китайският президент Си Цзинпин разгласи, че през идващите три до пет години Китай освен ще усили трагично вноса от страните от GCC, само че ще работи за " всеизмерно енергийно съдействие ". Това евентуално може да включва взаимно изследване и произвеждане тук-там като Южнокитайско море, както и вложения в рафинерии, химикали и пластмаси. Надеждата на Пекин е, че всичко това ще бъде платено в юани на Шанхайската борса за нефт и природен газ още през 2025 година

Това би отбелязало голяма смяна в международната търговия с сила. Както показва Позар, Русия, Иран и Венецуела имат към 40% от потвърдените петролни ресурси в света и всички те продават нефт на Китай със сериозна отстъпка. Страните от GCC държат още 40% от потвърдените запаси. Останалите 20% са в Северна и Западна Африка и Индонезия, като това са райони, които са в съветската и китайската орбита.

Всичко това би сложило Китай в една извънредно преференциална позиция. Въпреки това концепцията за китайска доминация среща и песимизъм. Тези, които се съмняват във възхода на петроюана и отслабването на основаната на долари финансова система като цяло, постоянно показват, че Китай не се радва на същото равнище на световно доверие, господство на закона или ликвидност в аварийна валута, както Съединени американски щати. Това прави вероятността други страни да желаят да вършат бизнес в юани доста по-малка.
Реклама
Китай обаче може да предложи да заплаща леко повишена цена, в случай че продаващата страна е склонна да одобри заплащането в юани. Нещо повече, китайците предложиха нещо като мрежа за финансова сигурност, като направиха юана конвертируем в злато на златните тържища в Шанхай и Хонконг.

Въпреки че това не прави китайската валута действителен сурогат на $ като аварийна валута, търговията с петроюани въпреки всичко има значими стопански и финансови последствия за политиците и вложителите.

От една страна, вероятността за евтина сила към този момент примамва западните индустриални предприятия в Китай. Наскоро немската BASF взе решение да понижи активността на главния си цех в Лудвигсхафен и да трансферира химическите интервенции в Джандзян. Това може да е началото на наклонността, която Позар назовава " от фермата до масата ", при която Китай се пробва да " улови " повече локално произвеждане с добавена стойност. За задачата локалните управляващи употребяват евтината сила като стръв.
Свързани публикации Може ли нуклеарният синтез да накара Съединени американски щати и Русия да си приказват 28 декември 2022, 17:00 Ковид още веднъж провокира безпорядък в китайската стопанска система 20 декември 2022, 11:10 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР