Всеки път когато дадена клетка във вашето тяло се размножава,

...
Всеки път когато дадена клетка във вашето тяло се размножава,
Коментари Харесай

За първи път: Учени частично обърнаха процеса на клетъчното стареене при хората

Всеки път когато дадена клетка във вашето тяло се развъжда, частичка от младостта ви умира. Това се случва поради скъсяването на теломерите – дребните окончания на нашите хромозоми.

Сега обаче, в границите на малко изследване, включващо 26 пациенти, израелски учени съумяха отчасти да извърнат този развой и да удължат теломерите.

Участниците са прекарали пет 90-минутни сесии в камера под налягане за хипербарна кислородна терапия в продължение на 3 месеца. Крайният резултат – някои от теломерите на клетките им са се удължили с до 20 %.

Постижението е удивително – и нещо, което доста други са се опитвали да създадат несполучливо. Важно е обаче да отбележим, че в тази ситуация става дума за дребна група от хора, а преди в действителност да се зарадваме, самите резултати би трябвало да бъдат повторени.

Самият факт обаче, че хипербарната кислородна терапия наподобява се отразява на дължината на теломерите, е забележителна връзка, която си коства да бъде проучена по-подробно.

Водещият създател на приучването Шай Ефрати – доктор от Училището по неврология " Сагол " в Университета в Тел Авив - изяснява пред Science Alert от кое място е почерпил ентусиазъм за своя опит: „ След като опитът на NASA, при който един от близнаците бе изпратен в Космоса, а другият – остана на Земята, показва забележителна разлика в дължината на техните теломери, ние осъзнахме, че измененията във външната среда евентуално засягат основните клетъчни промени, настъпващи със стареенето “, споделя Ефрати.

Теломерите съставляват повтарящи се късчета код - те на процедура са ДНК еквивалентът на металния или пластмасов наконечник на връзките на вашите обувки. Всеки път, когато клетката се дели, те се копират дружно с останалата част на хромозомите. С всяко репликиране обаче дребни фрагменти от кода от върха на секвенцията не съумяват да се пренесат в новото копие, а това прави новообразуваната хромозома малко по-къса от предшественика си.

Всеки, който е губил наконечника на връзките си, знае, че доста скоро връвта губи своята целокупност. По същия метод по-късите теломери излагат останалата част от секвенцията на по-висок риск от рискови разновидности.

Тези разновидности съответстват с промени, които ни подготвят към голям брой положения, свързани със стареенето – да вземем за пример рак.

Всичко това не значи, че остаряваме главно заради обстоятелството, че теломерите се съкратяват, само че несъмнено съществува връзка сред тяхната дължина и здравето ни – нещо, което учените биха желали да изучат по-подробно.

„ По-дългите теломери са свързани с по-добро клетъчно показване “, изяснява Ефрити.

Съществуват голям брой способи да се форсира ерозията на теломерите. Недостатъчният сън, консумирането на обработени храни и даже раждането на деца биха могли да им навредят.

Забавянето на това съкращаване изисква повече старания, само че постоянните извършения и здравословното хранене сигурно ще повлияят добре на вашите хромозоми.

Ако успеем да обърнем напълно „ хромозомния часовник “ и да си възвърнем всички изгубени елементи на теломерите, ще реализираме същински пробив. Фактът, че някои тъкани по стомашно-чревния тракт реализират това по натурален път чрез ензим, наименуван теломераза, въодушеви голям брой проучвания през годините.

Постиженията досега в това отношение не са малко. Генна терапия при мишки сподели, че един ден това би могло да се случи и при хора. Наскоро пък стволови кафези от суперстолетничка възвърнаха напълно своите теломери отвън тялото на дамата.

Някои изследвания пък откриха, че хранителни добавки като витамин D усилват теломерите с няколко %.

Когато става дума за подкрепени от науката лечения, които могат да подмладят нашите теломери обаче, резултатите са разочароващи. Ето за какво новото изследване провокира толкоз доста звук. Според него теломерите в белите кръвни телца на 26 пациенти са възстановили 1/5 от дължината си. Тайната се крие във към този момент упомената хипербарна кислородна терапия - здравно лекуване, което доставя 100% О2 към белодробната система на пациента, до момента в който те са в камерата под налягане. Пациентът диша О2 при равнища надалеч по-големи от 21%, които се откриват при естествена атмосфера на морското ниво.

„ С това пионерско изследване ние отворихме врата за по-нататъшни проучвания на продължителното клетъчно влияние на лечението за превръщане на процеса на стареене. След като посветихме нашето изследване на проучването на въздействието му върху областите на мозъчната функционалност и обвързвания с възрастта когнитивен крах, ние в този момент открихме, за първи път при хората, биологични резултати на клетъчно равнище при здрави остаряващи възрастни ", акцентира доктор Амир Хадани, основен медицински шеф на Центъра за хипербарна медицина и проучвания " Сагол ".

Резултатите от изследването са оповестени в Aging.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР