Всеки от нас е срещал в живота си страхливи домашни

...
Всеки от нас е срещал в живота си страхливи домашни
Коментари Харесай

Как да се справим със страха у кучето

Всеки от нас е срещал в живота си страхливи домашни любимци. Например кучетата могат се плашат доста от непознатите, които им подават ръка, треперят, стартират да дишат учестено, търсят отбрана в стопанина си и се пробват да се качат на ръцете му.

Някои демонстрират даже експанзия като защитна реакция в резултат на страха: лаят, ръмжат, тракат със зъби и се пробват да хапят. Други пък изпадат в положение на ступор. Като цяло аргументите за сходно държание при кучетата могат да са доста разнообразни, както и факторите, започвайки от генетична предразположеност на самата порода и стигайки до психическа контузия, която е изпитало кучето преди време.

За да помогнете на куче да преодолее страха, първо е значимо да определите, каква е повода за страха, който изпитва, макар че в профил може да се стори, че действително кучето се бои от всичко, само че това надалеч не е по този начин.

Започнете деликатно да наблюдавате питомеца си и какво тъкмо го кара да се държи по този начин. Така да вземем за пример той може да се бои от возенето в градския превоз, фойерверките, водата, единствено от мъжете, от огромни кучета и по този начин нататък. Колкото по-точно определите повода, то толкоз по-лесно ще ви е да се справите с тази обстановка.

Как да се справите със страха при кучетата?

След като към този момент сте определили от какво тъкмо се бои любимецът ви, е време да започнете да се справяте с казуса. Ето някои разнообразни неща, от които се опасяват кучетата нормално.

Кучето се опасява от градски превоз

Като виновен собственик на куче, е значимо да се запознаете още с появяването на животното в дома ви, от какво е допустимо да изпитва боязън, даже и в по-голяма възраст. Именно по тази причина е значимо да запознавате питомеца си с градския превоз още от дребен, в случай че изключително планирате постоянно да се возите с него.

Все отново кучетата доста се привързват към стопанина си и го одобряват за собствен родител, а това значи, че ви имат вяра доста. Именно по тази причина е безусловно естествено, че когато те са на ръцете ви, се усещат изцяло предпазени от всичко.

 Има разнообразни аргументи за боязън при кучетата

За да извършите това можете просто да увеличавате дистанцията, което ще пътувате. В началото се повозете една спирка, а по-късно ги увеличете на 2, 3 и по този начин нататък, до момента в който усетите че кучето е изцяло умерено и не се тревожи. Можете да разсейвате кучето си с диалози, глезене или пък с черпене с разнообразни кучешки лакомства.

Но и помнете, че първоначално питомецът ви може даже да се откаже да влиза в превоза, само че това надалеч не значи че би трябвало да го дърпате принудително, защото по този начин единствено ще влошите обстановката.

Ако действате деликатно и последователно, тогава даже и по-голямото куче скоро ще спре да се бои и ще разберете, че возенето с градския е нещо изцяло безвредно, само че и може би даже ще стартира да изпитва същинско наслаждение от пътуванията.

Кучето се опасява от вода

Доста постоянно самите стопани на кучета могат да провокират тази уплаха, а точно да се пробват да създадат кучето си същински воин и принудително да го вкарат във водата, а това е изцяло неправилно. Ако да вземем за пример в безоблачен топъл ден сте отишли до близката река да се изкъпете, тогава точно вие би трябвало първи да влезете във водата, да покажете на питомеца си, че това е занимателно и да се пробвате да го извикате при себе си, с цел да се причисли към играта.

Ако първоначално не желае да влезете, тогава не бързайте. Не бива да вземате любимеца си на ръце, макар страха първоначално и да се пробвате принудително да научите кучето да плува. Това единствено ще провокира отрицателна реакция и предстоящ мощен боязън от водата. Бъдете търпеливи и скоро домашния ви любим ще се причисли към водните игри с вас, забравяйки за уплахата си от водата.

Кучето се опасява от фойерверки

Този боязън при кучетата е доста публикуван и може даже да провокира у тях паническа нерешителност от мощния звук. Не е изключено, че сходна мощна нерешителност може да премине даже в тежко нервно разстройство, в случай че не се вземат навременни ограничения от стопаните.

Именно по тази причина е по-добре първоначално да извеждате кучето си в най-тихата стая в дома ви, когато знаете че ще има фойерверки, като да вземем за пример по време на новогодишните празници, както и да не ги оставяте сами, до момента в който не свърши шума.

В доста редки случаи, лекарят може да предпише на кучето ви сънотворни или други лекарства, които се отнасят към групата на транквилантите, с цел да не се стресира животното и да не се стигне до тежко нервно разстройство при кучето.

 Кучетата се опасяват от фойерверки

За да помогнете на кучето си, можете първоначално да пускате запис на фойерверки, като последователно да увеличавате леко звука и дружно с това да пускате запис от игрите ви с питомеца. Задължително първоначално фойерверките би трябвало да са пуснати доста безшумно, с цел да не се уплаши кучето. По този метод и с тези лесни извършения за кучета един тип, ще покажете на любимеца си, че няма от какво да се опасява и тези звуци няма да му нанесат щета.

Това са едни от най-разпространените страхове, които едно куче може да има. Като цяло първоначално е значимо да избягвате обстановките, от които знаете, че питомецът ви изпитва боязън, даже и да е дребен.

В никакъв случай не пресирайте нещата и последователно се справяйте с казуса. Помнете и че акомодацията на любимеца може да отнеме много време, защото всяко куче е друго, по тази причина бъдете търпеливи и уважителни към питомеца си. С старания от ваша страна и усърдие ще видите, че ще съумеете да помогнете на кучето да се оправи със страха.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР