Всеки, на когото се е наложило да закупи медикамент, покрит

...
Всеки, на когото се е наложило да закупи медикамент, покрит
Коментари Харесай

Адв. Николова: Възможна е лавина от искове на пациенти към Касата заради проблема с лекарствата

„ Всеки, на който се е наложило да закупи медикамент, затрупан изцяло или отчасти от НЗОК, може да предяви своите искания за възобновяване на сума от Касата, а в случай че са настъпили вреди поради неспособност да си закупи обещано лекарство, може да претендира вреди в резултат на увреждане на здравето му “. Това сподели пред БНР юристът по здравно право Христина Николова, член на Сдружението за развиване на опазването на здравето.

Юристката разяснява обстановката, пред която ще бъдат изправени пациентите, в случай че БЗС и НЗОК не реализиран единодушие по отношение на отпущането на медикаментите с отчасти или цялостно възнаграждение от фонда.

По думите й пациентите ще би трябвало да си ги заплащат с персонални средства, тъй като в аптеките няма да могат да ги отпускат по Каса, а хипотезата за възможни вреди не е изключена.

Според нея е изцяло допустимо да се стигне до лавинообразни тъжби, искове и искания към Касата от потърпевши пациенти,

„ Има хора, които нямат опция да си заплатят скъпа за тях терапия. Тези хора ще бъдат директно наранени, тъй като няма да могат толкоз бързо да намерят средства да си закупят даден медикамент, а след това да претендират за възобновяване на сумата “, сподели адв. Николова.

Като образец тя даде трансплантираните пациенти, каквато е самата тя.

„ При пациентите с трансплантиран орган, в случай че не си пият медикаментите всекидневно, организмът може да отхвърли органа “, разясни юристката.

„ Пациентите с протоколи няма да могат авансово за си закупят нужните лекарства “, безапелационна бе тя.

Адв. Николова се спря и на метода за претендиране на суми от Здравната каса.

„ Най-лесният и бърз метод е с касовата записка, която всеки ще получи, тя би трябвало да се входира със заявление в деловодството на Касата, с искане сумата да му бъде възобновена по банков път. Законът за здравното обезпечаване изрично споделя, че Касата заплаща за тези лекарства. Тя има задължението да ги заплати. След като не може по един метод, ще ги заплати по различен метод “, уточни юристката.

Въпреки създалата се сложна обстановка, адв. Николова изрази вяра, че решение ще се откри и двете страни ще реализиран компромис.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР