„Всеки момент се надяваме, че ще имаме автобуси от Одеса

...
„Всеки момент се надяваме, че ще имаме автобуси от Одеса
Коментари Харесай

МВнР: Автобуси от Одеса и Киев са готови да евакуират българи, издават се и временни паспорти

„ Всеки миг се надяваме, че ще имаме рейсове от Одеса към България с към 130 индивида. Отделно, имаме 4 рейса, които са тръгнали към Киев “, заяви шефът на Ситуационния център към Министерство на външните работи Антон Марков.

Издават се краткотрайни паспорти на всички български жители, които са без документ за идентичност, с цел да могат да се приберат към България.

Излизането от страната ще отнеме към 4-5 часа. Те ще бъдат конвоирани към границата от локалните управляващи. Към конвоя ще бъдат включени и наши съграждани, които ще пътуват с персонални моторни транспортни средства, с цел да бъдат в една колона.

Днес от Одеса ще тръгнат общо три рейса. Други четири рейса пътуват към Киев.

В посолството ни в Киев има настанени хора. Тя посочи, че наоколо до постройката няма стратегически обекти и не се чакат ракетни закани. „ Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, откакто окаже подпомагане на жителите, които имат нужда”, акцентира зам.-министърът.

Относно евакуацията тя съобщи, че се работи с тясно съдействие с посолствата на Румъния, Съединени американски щати, Англия и Украйна, с цел да се обезпечи бърз и безконтролен достъп. „ Информирали сме тези посолства през кои точки считаме да се премине с българските рейсове с наши жители, с цел да имаме подпомагане при необходимост”.

„ Остро осъждаме извънредно нападателните съветски военни дейности против Украйна и оказваното подпомагане от Беларус. Това е жестоко тъпчене на интернационалното право и считаме това за акт на експанзия против самостоятелна държава”, акцентира Димитрова.

Получена е информация от Украйна със лист с неща от първа нужда. Списъкът е предаден на способените ведомства в Украйна, с цел да се реши какво подпомагане може да бъде оказано.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР