Всеки месец се извършват проверки от ИАЛ. През декември и

...
Всеки месец се извършват проверки от ИАЛ. През декември и
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Недостигът на лекарства е проблем в целия ЕС заради повишено потребление

„ Всеки месец се правят инспекции от ИАЛ. През декември и януари организацията извърши инспекции на 60 търговци на едро и дребно. Бяха открити при петима от търговците на едро нарушавания, свързани с неподаване на данни в електронната система. В момента се връчват актовете. Санкциите, които са планувани в закона, са сред 15 и 30 хиляди лв. ”. Това сподели пред bTV изпълнителният шеф на ИАЛ Богдан Кирилов във връзка със обстановката с медикаментите у нас.

При двама от тези търговци са били открити и спомагателни нарушавания, по тази причина на единия ще бъде спряна употребата на склада му, а на другия ще бъде отнето разрешителното за търговия на едро.

По думите на Богдан Кирилов, с цел да има пълнота на данните във връзка с дефицита на лекарства у нас, е належащо всички задължени лица да подават регулярно цялата информация. „ Именно по тази причина са и тези инспекции “, акцентира Кирилов. Той добави, че досега инспекциите са били фокусирани върху търговците на едро, само че не престават както при тях, по този начин и при аптеките.

Кирилов акцентира, че казусът с дефицита на медикаменти е в целия Европейския съюз, а аргументите за това са нарасналото ползване и индустриални нарушавания. „ През януари бяха доставени близо 200 000 опаковки антибиотици от групите пеницилини, цефалоспорини и хинолони. При тях се наблюдаваше усложнение в доставките ”, сподели той.

Директорът на ИАЛ разяснява и изчезналото лекарство за диабетици „ Оземпик ”. „ За съответния артикул има индустриално закъснение. Министерството на здравеопазването и Агенцията по медикаментите бяхме известени през декември за това. Информираха ни, че доставката за декември и януари ще бъде отсрочена за февруари, а в следствие ни споделиха, че се отсрочва за март. Беше открито решение за преразпределяне на количества от словенския пазар. 9600 опаковки към този момент са доставени и към този момент се разпределят от търговците ”, добави Кирилов.

По отношение на задаващия се недостиг на инсулини за няколко месеца Богдан Кирилов съобщи, че има напътствие тези артикули да не се назначават на нови пациенти, а за тези пациенти, които към този момент са на тази терапия, има напътствие по какъв начин да се замести това лекарство. „ Важно е, че тази информация доближи до други производители и се надяваме, че те ще могат да компенсират неналичието на инсулини от този съответен производител “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР