Всеки месец 86 майки изоставят децата си на грижите на

...
Всеки месец 86 майки изоставят децата си на грижите на
Коментари Харесай

Майки масово изоставят децата си! 86 новородени остават месечно грижата на държавата


Всеки месец 86 майки изоставят децата си на грижите на страната, демонстрират данни на Агенция за обществено подкрепяне (АСП).

" От началото на годината до края на ноември са били изоставени 950 деца, което е почти същият брой по отношение на 2016 година ", обясниха пред от АСП.

Практиката на обществените служащи демонстрира, че най-честите аргументи майките да изоставят децата си са неналичието на пари или нежеланието да се грижат за наследника си.

" Имахме случай, в който момиче на 17 години от относително заможно семейство, което й беше сложило ултиматум – или да изостави бебето си, или да напусне дома си ", описаха обществени чиновници.

Те оказали на момичето психическа поддръжка и му обезпечили краткотраен заслон в звено " Майка и бебе ". През предходната година обществените са избавили от занемаряване 2057 българчета. Това са случаите, при които чиновниците от отдел " Закрила на детето " насочват майките към разнообразни обществени услуги като предпазени жилища, звена " Майка и бебе " и дневни центрове. Там дамите получават покрив, храна и облекла. В случай, че избавените от занемаряване деца са във възраст за посещаване на ясла и градина, то обществените подкрепят настаняването му в съответното заведение.

" На майката оказваме помощ да си откри работа, с цел да може да се подкрепи акомодацията й в естествена среда ", настояват обществени служащи.

Те регистрират, че с всяка минала година броят на сполучливите случаи на предварителна защита от занемаряване нараства. През 2012 година обществените са работили с 4332 дами, искащи да оставят хлапетата си на грижите на страната. Въпреки напъните на обществените половината дами са изоставилите децата си, написа " Монитор ".

Миналата година единствено 30% от случаите са приключили с настаняване на детето в приемно семейство или Дом за сираци.

Друга позитивна наклонност, която регистрират от Агенцията за обществено подкрепяне е, че от ден на ден хлапета се връщат в биологичните си фамилии. Тази мярка се ползва за всички изоставени хлапета, за които няма декларация за отвод от наставнически права.

За 11-те месеца на годината специалистите са съумели да реинтегрират 595 деца при родните им майки или баби. За съпоставяне - през 2012 година броят им е бил към 300.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР