Всеки международен спортен орган трябва сам да определи свои собствени

...
Всеки международен спортен орган трябва сам да определи свои собствени
Коментари Харесай

Всеки спорт трябва да определи правила за трансджендър спортисти

Всеки интернационален състезателен орган би трябвало самичък да дефинира свои лични правила по отношение на включването на трансджендър спортисти. Това сподели Международният олимпийски комиет (МОК) в своя позиция.

По-рано тенисиската Мартина Навратилова подлага на критика МОК за неналичието на водачество по въпроса за включването на транс спортисти в надпреварите.

Въпросът беше необятно обсъждан, откакто предходната седмица управителният орган по плуване - FINA, постанови, че транс дамите няма да имат право да вземат участие в надпревари за дами, в случай че са минали през мъжки пубертет.

Два дни по-късно последва изказване и от ръгби лигата, което също забрани на транс дамите присъединяване в надпревари за дами, като уточни, че чака спомагателни изследвания за евентуалните опасности от допускането им в надпревари.

Решенията провокираха гнева на правозащитните организации и възобновиха дебата по отношение на критериите за допустимост до спортни събития.

Забраната в плуването идва откакто през март Лиа Томас стана първата трансджендър жена, която завоюва купа по плуване в Съединени американски щати. Множество други интернационалните спортни федерации, в това число по футбол, бадминтон, колоездене, хокей, лека атлетика и лакрос, този месец актуализираха или обявиха, че имат намерение да преразгледат разпоредбите, отнасящи се до половете.

„ Това е доста разграничителна, доста сложна обстановка. Много сложна тематика, по която би трябвало да се опитаме да балансираме справедливостта с приобщаването “, сподели представителят на МОК Марк Адамс.

Според Навратилова обаче това решение е " измиване на ръцете " от страна на комитета.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР