Всеки континент има своите руини - места, където само камъни

...
Всеки континент има своите руини - места, където само камъни
Коментари Харесай

Древен Апокалипсис по Viasat History – истории, които само руините могат да разкажат |

Всеки континент има своите руини - места, където единствено камъни напомнят историята на изгубените цивилизации. Останките неизбежно повдигат въпроса - може ли нещо толкоз велико просто да изчезне: Защо цивилизациите се срутват? Именно на този въпрос дава отговор новата документална поредност в шест елементи – по от 6 септември, с нов епизод всеки работен ден в 22:00 часа .



Истината в именитите Содом и Гомор

Книгата „ Битие “ споделя за градовете Содом и Гомор, които Бог унищожава с дъжд от огън и сяра, поради греховете на тези, които живеят в тях. Останки от град са открити на юг от Мъртво море през 1970-те и те също носят белези на огнено заличаване, само че археолози вземат решение, че това по-вероятно са руините на Тал ел-Хамам.

Според откриватели, Тал ел-Хамам е учреден към 3 000 години прочие Хр., бил проспериращ аграрни център в продължение на към 1 500 години, само че към 1 700 година прочие Хр. претърпял опустошително злополучие, което не е обяснено и до през днешния ден.

Разкопки, траяли 13 години, демонстрират, че градът и обработваемата земя в близост може да са били унищожени от рухването на астероид, който се е взривил при до момента си с атмосферата и по този начин е засегнал повърхност от над 500 кв. км. Според откривателите, районът остава унищожен в идващите съвсем шест века и може това да е повода за появяването на легендата за Содом и Гомор.



Какво се случва с първата империя

В 24 век прочие Хр., Месопотамия се състои от доста разнообразни градове-държави, населявани главно от шумери на юг и от акадци – на север. Тогава, в 334 година, акадците разгромяват шумерите и основават мултикултурен политически съюз от градове-държави: първата империя в историята.

Акадската империя доближава апогея си при ръководството на крал Нарам-Син, само че се разпада единствено 140 години след основаването си. Тъй като целият район остава ненаселен, тя изпада в безпорядък и в последна сметка – в давност – чак до 19 век, когато археолози откриват антична библиотека в Ирак, измежду която са открити глинени плочи, които разкриват съществуването на империята на акадците в миналото. Но какво провокира краха й?

Според историческите сведения, акадската империя е първата, която има непрекъсната войска, с която завоюва с близките територии. С разрастването си, обаче, от ден на ден хора е трябвало да бъдат изхранвани и въпреки да са култивирали земята, историците считат, че непреодолими усложнения са провокирали пясъчните стихии. Според още по-нови изследвания, упадъкът на империята съответствува с интервал на 300-годишна суша, която опустошава целия регион.



Какво довежда до залеза на империята на маите

Една невиждана просвета процъфтява в Централна Америка прочие Хр. Цивилизацията на маите построява доста градове там, където са днешна Гватемала и Мексико, като доста изпреварва времето си във връзка с математиката, астрономията и архитектурата, даже основава личен календар. Но има и мрачна страна: те вършат човешки жертвоприношения, с цел да умилостивят боговете. Накрая това провокира упадъка им.

Империята на маите се състои от дребни градове-държави, които водят война между тях, с цел да принесат допустимо най-големите жертвоприношения на боговете — от ден на ден и повече хора биват умъртвявани ритуално и все по-големи и по-големи пирамиди са издигани в подарък на боговете, което в последна сметка довежда до това, че популацията или се изселва, или въстава.

Градовете-държави, на чело с вождове, привикнали на разточителен живот, се сгромолясват един след различен и когато испанските завоеватели идват в междинните епохи, наследниците на маите са се разпръснали, а достиженията на напредналата им просвета са се разпилели или към този момент били забравени. Това доста помогнало на завоевателите да подчинят популацията на своя надзор.



Природни бедствия и елементарна човешка лакомия са сложили края на доста цивилизации, чиито следи служат за предупредителни знаци към нас: със случаи като тези с мистериозните морски хора от бронзовата ера и град Хелике, погубен от земетресение, да вземем за пример, поредицата демонстрира, че нищо не е постоянно. По Viasat History, от 6 септември, всяка делнична вечер от 22:00 часа.





Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, един пресен и съвременен взор към историята. ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден.

Следете на и на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР