Всеки има свой собствен нюзфийд - поток от новини, общото

...
Всеки има свой собствен нюзфийд - поток от новини, общото
Коментари Харесай

Со керес*, Европа

Всеки има собствен личен нюзфийд - поток от вести, общото сред всички обаче е, че се движат извънредно бързо. Увлечени в ритъма на всекидневните вести и задания, постоянно пропущаме трендове, които се случват за по-дълго време, само че за сметка на това са доста огромни.За корицата в този брой на " Капитал " избрахме такава тематика - отвън нюзфийда на множеството хора, само че в това време огромна и в доста връзки значима :

Всеки има собствен личен нюзфийд - поток от вести, общото сред всички обаче е, че се движат извънредно бързо. Увлечени в ритъма на всекидневните вести и задания, постоянно пропущаме трендове, които се случват за по-дълго време, само че за сметка на това са доста огромни.

За корицата в този брой на " Капитал " избрахме такава тематика - отвън нюзфийда на множеството хора, само че в това време огромна и в доста връзки значима :

През последните няколко години първо постепенно, а по-късно доста по-бързо ромите в България отлетяха на Запад. Както ще прочетете във, евентуално към половината от тях са краткотрайно или непрекъснато в Германия, Англия, Нидерландия, Испания и други страни в западната част на Европейски Съюз. Това е развой от ненапълно исторически мащаб.

Причините ромите да си тръгнат отсам са ненапълно същите като тези, поради които българите емигрират - там има повече благоприятни условия за работа на възрастните, по-качествено обучение за децата и по-добро опазване на здравето. За ромите обаче има и спомагателни причини, част от които съответстват и с аргументите, поради които ни беше мъчно да създадем корицата в този брой на " Капитал ".
Реклама
Обикновено за нея търсим някакъв явен облик, който да демонстрира тематиката и по опция главната й концепция. В случая обаче всички всеобщо разпознаваеми облици за ромите са преди всичко погрешни и на второ - обидни за самите тях.

Тръгнахме от облик на каруца, с лепенки откъм гърба на разнообразни страни - сещате се, както беше преди страните да се изписват на номерата. Огромна част от ромите обаче не употребяват каруци, още по-малко тези, които живеят повече време в Западна Европа. За разлика от десетилетия несполучлива интеграция в България, там намирането на естествена работа, обичайно учебно заведение на детето и ангажираното отношение от страна на страната трансформират хората. Каруцата е толкоз надалеч от актуалните роми, колкото са потурите и поясът за българите. По същата причина се отказахме и от (иначе хубавата) концепция за колаж с колела от каруца на куфар.

Минахме за малко и през това да търсим хубави фотоси на роми - възрастни или деца. Там си и дадохме сметка, че сме привикнали да виждаме тези хора единствено през проблеми - техни или такива, които си мислим, че те основават за нас. Ако една ромска жена е снимана отвън гето, не е в каруца или не държи кристално кълбо, тя наподобява просто като жена с малко по-тъмен нюанс на кожата. Същото и с децата - в случай че не са с окъсани облекла, заобиколени от руини, те са просто деца. Каквито апропо сега са, само че доста повече в Германия, Испания или Нидерландия.

Иначе в броя на " Капитал " може да прочетете както причини да се сменя страната (вижте да вземем за пример за ), по този начин и мотиви за вяра. Такава е да вземем за пример новината, че реакторите за АЕЦ " Белене " - това перпетуум-мобиле на енергийната корупция, евентуално ще бъдат продадени на Украйна, с което . Четиридесет и три години по-късно. Сред позитивните вести е и тази, че,. А и, наподобява, има логичен, способен човек за постоянен министър на защитата ().
Реклама
---------------

*So keres (ромски) - Какво става
Свързани публикации Видеокаст | Роксана, певица: Образованието е в основата за смяна на ромската общественост 26 декември 2022, 11:37 Разходка в " Столипиново ", където животът кипи, а общината спи 19 август 2022, 06:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР