Всеки ход за нови покупки по действащия договор с Газпром

...
Всеки ход за нови покупки по действащия договор с Газпром
Коментари Харесай

Връщането към Газпром ще ни струва поне милиард загуба в арбитража: ДБ

" Всеки ход за нови покупки по настоящия контракт с " Газпром ” отслабва българската позиция по арбитражното дело за спрените ни доставки. Това значи, че ще би трябвало да плащаме още 1-1,5 млрд на Русия, в случай че загубим делото. Преди за съветските реактори платихме милиард, в този момент още един! ” Това сподели в изявление за Нова тв Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на " Да България ” и лидер на листите на " Демократична България ” в Бургас и Разград.  

Мирчев дефинира като лекомислен аргумента, че няма слотове, тъй като е подсилен потенциалът на гръцкия терминал в Ревитуса и някой просто би трябвало да изиска слотове. " Енергийният министър, в случай че в действителност преследва българските ползи, в случай че би трябвало ще спи пред входа на гръцкия министър, на гръцката газова компания, и на терминала в случай че би трябвало ще спи. Енергийната самостоятелност на България би трябвало да е преди всичко ”, сподели Мирчев.

Политикът изясни, че енергийната самостоятелност има три съставния елемент – нефт, газ и  нуклеарно гориво. И прикани да спрем зависимостта за тях от Русия. Но предизвести, че  служебното държавно управление се пробва да ни върне към " Газпром ”.

Мирчев разяснява и упреците на ГЕРБ, че горивата ни може да са по-евтини, само че не са поради " Лукойл Нефтохим ”. " ГЕРБ в действителност направи тази скица с " Лукойл ”, би трябвало да има граници за лъжата ”, сподели Мирчев. И подсети, че " Лукойл Нефтохим Бургас ” не е  плащал налог облага при цялото ръководство на ГЕРБ, едвам тази година е платил подобен налог и то напълно дребен. А макар че още през 2018 година " Демократична България ” завоюва правосъдно дело да ѝ дават ревизионните актове на " Лукойл ”, те към момента не са дадени.

Мирчев изясни за какво " Лукойл ” на практика е монополист на пазара у нас: " Рафинерията работи на ишлеме. Регистрираната в Швейцария " Литаско ”, с действителен притежател " Лукойл ”, продава на " Лукойл Нефтохим Бургас ” петрол на каквато цена реши, поставя си напълно дребен марж и на изхода още веднъж " Литаско ” купува създадената продукция горива. Същата скица през 90-те правеше " Мултигруп ” с държавните предприятия на входа и на изхода ”. Според политика " Литаско ” продава на входа съветския вид " Уралс ” на цената на вид " Брентс ”, който другояче е с към 35 на 100 по-евтин и по този начин изсмуква големи облаги, вместо цените по нашите бензиностанции да паднат. Тази скица беше разкрита и огласена в Народното събрание, задавали сме въпроси към отрасловите министри, сподели политикът.

``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР