Всеки един избор, в който начело на Бюрото за контрол

...
Всеки един избор, в който начело на Бюрото за контрол
Коментари Харесай

За Бюрото за контрол на СРС-тата трябва специалист с гражданска позиция, смята адв. Ал. Кашъмов

„ Всеки един избор, в който отпред на Бюрото за надзор на СРС-тата застанат хора, които не са публично различим, нямат нужната готовност и подготовка, това би било единствено по себе си огромен негатив за цялото общество “.
Това разяснява пред БНР Александър Кашъмов от Програма „ Достъп до информация “. На 19 декември изтича мандатът на сегашния състав на Бюрото за надзор на СРС-тата. Всяка от парламентарно показаните групи е издигнала собствен претендент.

„ За Бюрото за надзор на СРС-тата би трябвало да има човек, който схваща от характерната правна проблематика и който има и гражданска позиция. Става дума за надзор, който да докара до това върховенството на закона да стои над тайните способи на службите и по този метод да се запази демокрацията “, безапелационен е Кашъмов.

Той напомни, че когато бюрото беше основано, е набрало ход, тъй като в него са взели участие експерти адвокати. „ Тук се изисква една сериозна самостоятелност, съчетана и със храброст и героизъм, тъй като би трябвало да се опълчват на тайните служби “, разяснява Кашъмов. По думите му работата на бюрото е довело до понижаване на броя на подслушванията.

„ Лошото е, че явно този триумф – посягането на влизането в механиката, по която работят службите, натискът те да се преценяват със закона, доведоха до отвращение това да се случва, докара до офанзива против това бюро, до частичното му „ обезглавяване “ посредством уволнението на зам.-председателя и основаването на неспособност то да работи обикновено. Това, към което в този момент наподобява ще се премине, е изцяло да бъде приспана неговата активност, то да бъде изцяло лишено от зъби и действителни качества и сила да работи, което ще се отрази на правата на всички нас. Това ще усили опцията за политически произвол посредством скрито следене и ще понижи размера и гаранциите за правата на жителите “.

Странно е да има консенсус по един спорен модел, който не обезпечава надзор върху използването на СРС-та, означи Кашъмов и добави: „ Когато няма действителен надзор, това може да докара до робия и до това ръководещото болшинство което и да е то, да нападна таман опозицията и да направи неефективна и невъзможна нейната активност “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР