Всеки ден по 6 хил. българи купуват екскурзии за различни

...
Всеки ден по 6 хил. българи купуват екскурзии за различни
Коментари Харесай

УДАРИХМЕ ГО НА ПЪТЕШЕСТВИЯ: 6 000 на ден купуват екскурзии, най-скъпо до Малдивите!

Всеки ден по 6 хиляди българи купуват екскурзии за разнообразни дестинации, съобщи пред „ Телеграф “ Румен Драганов, шеф на Института за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма. 3 милиарда лева сме похарчили за туризъм преди година съгласно Национален статистически институт, а българите към този момент се трансфораха в ненаситни пътешественици. Сайтовете за екскурзии и почивки са цялостни с предложения за близо и надалеч, като доста от предложенията за идните светли празници, както и за лятното море към този момент са затворени.

Това откри инспекция на „ Телеграф “ в онлайн уеб страниците за пътувания.

Туроператорите, които оферират пътешестване по стъпките на Мойсей до Йордания, която преди година беше същински шлагер, към този момент са спрели записванията. Причината е запълване на местата, а пътуването излиза по-скъпо с близо една трета по отношение на 2023 година, когато спане, храна, екскурзии излизаха към 1800 лева за 8 дни. Въпреки войната ползата към Петра и алената пустиня Вади Рум е голям и който желае, може да направи и независимо посещаване, разяснява Драганов. Същото се отнася и за Израел. Дотам не се оферират проведени трипове, тъй като туроператорите не могат да си разрешат застраховки. Но съгласно шефа на Института по разбори и прогнози в туризма, който желае, може да замине по Великден за Божи гроб. Там ще го посрещнат локални гидове, ще го заведат до светите места на Йерусалим, само че в случай че се наложи, маршрутът може да бъде заменен в последния миг.

Турция

Драганов подреди Турция като топдестинацията за българина, като за това най-голяма заслуга евентуално има шопинг туризмът. Следва Гърция, номер три са европейските страни, като Италия и Испания са водещи, четири са Обединените арабски емирства (ОАЕ), страните от Северна Африка като Египет, Тунис, Мароко, към тях влизат Йордания и Израел, след тях се подреждат страните от Карибския басейн. Последни по неговата последователност са далечни дестинации като Южна Америка, най-после е Килиманджаро и места, сходни на него, където можеш да стъпиш един път през живота си. Те обаче са за туристите пионери съгласно Драганов.

Сицилия

Въпреки че Гърция държи второто място като опция за отмора за българите поради евтини оферти от по 400 лева за три дни с олинклузив в сезона отвън пика, Сицилия е на път сполучливо да съперничи на южната ни съседка. Наш екип записва, че през март островът до Ботуша е цялостен с българи, а мнозина възнамеряват да изкарат морето си още веднъж там. Като съществени аргументи те сочат вкусната храна на цени, близки до българските, приличните хотели и квартири и изключително специфичното и отзивчиво отношение на сицилианците към нашенци. Предприемчиви туроператори към този момент извадиха предложения за седмични почивки в Сицилия за лятото от по 800 лева с включен полет, спане и храна.

Мексико

Пътешествието до Мексико е една от изненадите на онлайн изследването ни. В средата на март пътуването до екзотичната страна към този момент бе затворено и е на цени от 6 хиляди лева за 14 дни.

Огромен интерес има и двуседмичният воаяж до Съединени американски щати, който също излиза 6 хиляди лева Тази екскурзия се е появила след пандемията, само че ползата е бил голям, разясниха пред „ Телеграф “ от турагенцията, която я предлага. Българите желаят да видят не толкоз Холивуд, колкото Флорида, даже се е наложило предходната година да повторят пътуването поради големия интерес. Африканският остров Занзибар, който бе топдестинация по време на ковида за нашенци, още веднъж е измежду мечтаните места за отмора. Занзибар е подложен на челно място в уеб страниците за младоженци, които желаят там да изкарат меден месец. Цените до Острова на щастието към този момент са двойни по отношение на 2021 година и са сред 3000 и 4 хиляди лева с чартър и четиризвезден разкош олинклузив.

Новите изкушения тази пролет за пътешествениците е скъпоценният камък на изтока Узбекистан, който се предлага сред 2600 и 3 хиляди лева След мечтаните екзотични и далечни места са Пекин, Виетнам на цени до 5 хиляди лева за десетина дни, а най-скъпата и първокласна отмора е до Малдивите за 20 хиляди лева

Родината водеща по растеж на нощувки в Европейски Съюз

България е измежду страните в Европейски Съюз с най-голямо покачване на туристическите нощувки за предходната година съгласно Министерството на туризма. Евростат сложи 8 страни от Европейски Съюз, в които растежът на туристическите нощувки е бил над 10% по-голям от осъществените през 2022 г.Сред тях са Словакия, Латвия, България, Австрия, Чехия, Португалия, Румъния и Гърция.

Реализираните туристически нощувки у нас за миналата 2023 година са малко над 27 млн., като нарастването им спрямо 2022 година е с 11,9% при междинен растеж за Европейски Съюз от 6,3%.

По-голямата част от нощувките – близо 14,7 млн., са осъществени от задгранични туристи, а нощувките от български туристи са над 12,3 млн. Страната ни е на пето място по растеж на този индикатор за 2023 година по отношение на 2022 година Според Национален статистически институт разноските към

31 март 2023 година за пътувания на българите възлизат на близо 3 милиарда лева От тях в страната за почивки са изхарчени близо 2 милиарда лева, а за туризъм в чужбина близо 1 милиарда лева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР