Всеки български гражданин, без значение къде е роден, ще може

...
Всеки български гражданин, без значение къде е роден, ще може
Коментари Харесай

Може да заявяваме електронно свидетелство за съдимост от 1 септември

Всеки български жител, без значение къде е роден, ще може да съобщи и да получи електронно удостоверение за съдимост, в това число в случай че е осъждан или оправдан. Единственото изискване за това е да разполага с дипломиран електронен автограф (КЕП). Това ще може да се случи от 1 септември 2022 година, заяви Министерството на правораздаването, съобщи.

Целта на промените е да се облекчи административната тежест върху жителите, като им се спести нуждата персонално да подават заявление за издаване на удостоверение за съдимост в бюрата по съдимост. Издаваните електронни свидетелства за съдимост ще са публични удостоверителни документи.

Това ще стане допустимо след въвеждането в употреба на новоизградената Централизирана автоматизирана осведомителна система " Съдебен статус " с централна база данни и интеграцията й с други осведомителни системи, планувано за 1 септември 2022 година Централизираната система се основава и поддържа от Министерството на правораздаването.

Заявяването на електронни свидетелства за съдимост ще е допустимо и за българските жители, които не са родени в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР