Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт,

...
Всеки автомобил в България ще трябва да има технически паспорт,
Коментари Харесай

Всеки автомобил задължително ще трябва да има паспорт

Всеки автомобил в България ще би трябвало да има механически паспорт, който ще се издава след тежък главен обзор. В него ще се вписва информацията, която и в този момент попада в регистрационния ваучър, плюс още доста други данни - измервания от периодическите прегледи, промени в структурата, показания на километража, претърпени произшествия и др. 

Това планува проектозаконът за пътните транспортни средства (ЗППС), който е пуснат за публично разискване. В него са записани още много нови правила, такси и санкции, които сигурно ще бръкнат надълбоко в джоба на притежателите на коли.

Всеки собственик на МПС в половингодишен период би трябвало да снабди колата си с паспорт. Паспортизацията ще се прави в специални пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната организация " Автомобилна администрация ". Те ще са разнообразни от пунктовете за периодически механически прегледи. Всеки нововнесен автомобил също първо ще трябва да се достави с " персонална карта ", преди да получи първа регистрация в България и табели от КАТ. 

Обстойният обзор, издаването на уверение за него и по-късно на техническия паспорт ще се заплащат по цена, която ще бъде призната в допълнение. Така притежателят на автомобила ще би трябвало да заплати освен познатите разноски при регистрация в КАТ, само че и предварителния преглед в техническия пункт, и паспорта, който държавната организация ще издаде.

Статистиката сочи, че всяка година у нас се записват към 300 000 коли. Отделно има вписани над 3.6 милиона автомобила, които ще би трябвало да се снабдят с " персонална карта ".

Разходите съвсем не свършват дотук. Всички  " автопаспорти "  ще бъдат качени онлайн в осведомителна система, за която още веднъж ще дава отговор автомобилната администрация. Изграждането на система е скъпо начинание, за което ще заплати бюджетът - т.е. всички българи, освен моторизираните. В претекстовете към плана е записано, че стягането на контрола изисква увеличение на парите за организацията и на щата й, което щяло обаче да бъде обезщетено с приходите от новите такси и санкции. 

Очертава се и съществено повишаване на аварийните елементи втора употреба, които са желани от доста водачи с невисоки приходи. Проектът въвежда много непоколебим правилник за покупко-продажбите с такива авточасти, като санкциите за продажби на черно доближават 7000 лв.. Магазините, които продават такава стока, ще би трябвало да се записват в съответната община. И тук вписването в съответния указател ще изисква заплащане на някаква такса. Отделно всяка използвана авточаст ще би трябвало да се отразява в различен указател, като ще се попълня номерът на колата, от която е взета, както и кой е купувачът. 

Проектозаконът урежда и работата на пунктовете за механически прегледи, на автосервизите, на търговците на използвани авточасти.

Всеки автосервиз, всеки автоключар, всяка " гумаджийница " ще би трябвало да кандидатства за позволение и да потвърди, че има необходимото за осъществяваната активност качествено оборудване и дипломиран личен състав, планува планът. " Лицензите " ще се издават от транспортното министерство, а утвърдените сервизи ще се вписват в специфичен указател. За това също ще се събират такси - размерът им ще бъде конкретизиран в допълнение с разпоредба. Авторите на плана изясняват, че сега автоуслугите са най-нерегулираният бранш и в страната е цялостно със автоработилници, които работят в сянка - не заплащат налози, не обезпечават личния състав си, не издават фактури и касови бележки, не дават гаранция за осъществената корекция.

Проектът планува сервизите да " качват " данните за всяка свършена работа -  изчукване, реглаж, боядисване, корекция на мотора и така нататък,    в информационна система, поддържана от Агенция  " Автомобилна администрация ". Ще се поддържа и указател на правоспособните автомайстори -  монтьори, тенекеджии, бояджии, стъклари, ключари и т.н. 

Идеята е отсега нататък всеки работещ на черно занаятчия да бъде глобяван с 1000 лв.. Ако сервизът е на компания, работеща без уверение, глобата ще е тройно по-висока. Същите санкции са планувани за още поредност обстановки - ако на контролните органи не се даде достъп за инспекция на материалната база и на документите, в случай че сервизът е регистриран за едни действия, а прави други, или в случай че регистрацията е за едни пространства, а поправки се вършат и другаде.

В тази част на проектозакона е и санкцията от 500 лв., която предизвика опасения, че всяко майсторене по личната кола ще се санкционира. Всъщност тази санкция е единствено за случаи, когато някой прави услуга против възнаграждение и не издаде документ за това.   " Никой няма да ви глобява, в случай че ви се спука гума и самичък си монтирате аварийна, или ако си промените свещите или изгоряла крушка на фара в двора или пред блока ", обясниха пред в. " Сега " от автомобилната администрация.  

Зад всички тези нови изисквания, съпроводени и със основаване и поддържане на бази данни, стоят нови такси и тежки санкции, които сигурно ще се отразят в оскъпяване на всички поправки и услуги по колата. А се задават и още доста разноски за водачите.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР