Все повече възрастни се инфектират с ХИВ, като всеки шести

...
Все повече възрастни се инфектират с ХИВ, като всеки шести
Коментари Харесай

Всеки шести новорегистриран с ХИВ е над 50 години


Все повече възрастни се инфектират с ХИВ, като всеки шести новорегистриран случай е на пациент на възраст над 50 години, излиза наяве от изследване, оповестено в сп. Lancet.

Двете най-рискови групи, податливи на вируса на СПИН, са хомосексуалните мъже и лицата, употребяващи опиати интравенозно.

"Нашите открития обаче демонстрират нова посока, в която епидемията се развива", показва водещият създател на проучването Лара Тавоши.

"Те демонстрират значимостта да се подсигурява, че хората от всички възрасти би трябвало да бъдат ориентирани по подобаващ метод към нужните здравни услуги."

През 2013 година специалисти от Съвместната стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) пресметнаха, че 4,2 милиона души на възраст над 50 години живеят с ХИВ по света, като 1/5 от тях се намират в Европа или в Съединени американски щати.

Тавоши, откривател в Европейския център за профилактика и надзор на болесттите в Швеция, разгледала здравни досиета от 2004 до 2015 година През този интервал броят на възрастните хора, диагностицирани с инфекцията, се е нараснал в 16 европейски страни. Честотата на новите случаи измежду хората над 50-годишна възраст в 31 страни - Европейският съюз дружно с Исландия, Лихтенщайн и Норвегия - нараства приблизително с повече от 2% всяка година. Честотата измежду възрастните мъже е била четири пъти по-висока, в сравнение с при по-възрастните дами.

Новите случаи измежду младежите в това време остават на устойчиво равнище.

"Нашите констатации демонстрират нужда от даване на всеобхватни стратегии за предварителна защита на ХИВ, ориентирани към възрастните хора в Европа", сподели Тавоши.

Сред нужните ограничения са по-лесен достъп до презервативи, по-добри благоприятни условия за проучвания, в това число комплекти за независими проби и по-добре проведено лекуване, сподели тя в изказване.

"Това би трябвало да помогне за попречване на по-нататъшно предаване и понижаване на риска от тежки затруднения, което е от изключителна значимост измежду възрастните хора, защото при тях рискът от смъртност е по-висок".

След като епидемията от СПИН избухна през 80-те години на предишния век, 76,1 милиона души бяха инфектирани с ХИВ, а към 35 милиона души починаха.

Само предходната година заболяването лиши живота на 1 милиона души, а други 1,8 милиона бяха инфектирани, сочат данните на Организация на обединените нации. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР