Все повече нови проучвания сочат, че по-заразният вариант „Омикрон“ атакува

...
Все повече нови проучвания сочат, че по-заразният вариант „Омикрон“ атакува
Коментари Харесай

„Омикрон“ заразява повече гърлото, а не белите дробове, сочат няколко проучвания

Все повече нови изследвания сочат, че по-заразният вид „ Омикрон “ нападна и заразява клетките в горните дихателни пътища и гърлото, в сравнение с белите дробове. Това изяснява за какво новият вид е толкоз инфектиран.

Общо шест изследвания, четири от които оповестени след Бъдни вечер, откриват, че „ Омикрон “ не нанася провали на белите дробове сходно на предходните разновидности на ковид.

„ Резултатът от всички тези разновидности прави „ Омикрон “ доста по-различен от всички предходни разновидности. Данните демонстрират, че той се развъжда доста по-лесно в гърлото “, разяснява проф. Дийнан Пили, професор по вирусология в Университетския лицей в Лондон.

Вирус, който се развъжда добре в гърлото е по-заразен, до момента в който този, който „ вирее “ по-добре в белите дробове е по-опасен.

Проучване при мишки

Учени по молекулярна вирусология от университета в Ливърпул открили с опити с мишки, че „ Омикрон “ предизвиква доста по-леко заболяване. Не единствено това – то протичало доста по-кратко и животните се възстановявали по-бързо, което съответствува с клиничните данни от страните, в които „ Омикрон “ се популяризира в обществото.

Подобни резултати откриват и учени от университет в Белгия.

Друго изследване от Южна Африка в тази посока сочи, че при откриването на „ Омикрон “ слюнчените проби дават по-добри резултати, в сравнение с PCR и назалните антигенни проби, точно тъй като новият вид се развъжда най-много в гърлото.

Друго изследване открива, че „ Омикрон “ навлиза в тялото ни и ни инфектира по напълно друг метод от към този момент познатите, като по този начин съумява да избяга от имунитета на имунизациите. При слагането на бустерна доза отбраната се възвръща отчасти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР