Все повече млади хора получават инсулт. Това съобщиха от университетската

...
Все повече млади хора получават инсулт. Това съобщиха от университетската
Коментари Харесай

Тревожна тенденция: все повече млади хора получават инсулт

Все повече младежи получават инсулт. Това оповестиха от университетската клиника по неврология в Плевен.

Най-младият пациент, минал през клиниката от януари, е 37-годишна жена. От началото на годината през държавната плевенска клиника по неврология са лекувани общо 419 пациенти с исхемичен мозъчен инсулт.

Освен да се пазят от горещото време, хората могат да приложат следните превантивни ограничения:
Редовна двигателна активност; Поддържане на телесното тегло в естествени граници; Придържане към здравословен режим на хранене; Контрол на липидите в кръвта: холестерол и триглицериди; Контрол на артериалното налягане в норма; Избягване на тютюнопушенето.

Американската асоциация по инсулт формулира за необятната общност 5 признака, по които всеки може да разпознае почнал мозъчен удар. При тези признаци би трябвало да се потърси неотложно Спешна помощ и това да способства за доста понижаване на случаите на мозъчносъдов случай. Обездвижване, вкочаненост, загуба на сензитивност и пъргавина на крайник или ръка, изключително в случай че това чувство се открива единствено от лявата или дясната страна на тялото. Загубата на безизразност на лицето от едната страна също спада към този индикатор. Внезапна комплицираност, неразбираемо мислене или затруднено говорене, неразбираема реч; Внезапно появил се проблем със зрението на едното или двете очи; Невъзможност да се върви без причина и изясненост, съществуване на световъртеж, загуба на равновесието и неспособност да се координират придвижванията на тялото; Силно главоболие с неразбираем генезис.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР