Все повече международни инвестиционни анализатори твърдят, че е време да

...
Все повече международни инвестиционни анализатори твърдят, че е време да
Коментари Харесай

Инвестиционни банки: Време е да се купуват китайски акции

Все повече интернационалните капиталови анализатори настояват, че е време да се купуват акции на компании от континентален Китай, преди поддръжката, която се чака държавното управление на страната да окаже на икономическия напредък.

Ефектите от пандемията върху стопанската система и засилената регулаторна неустановеност през предходната година, като цяло направиха задграничните вложители внимателни във връзка с китайските акции.

В последните месеци обаче това стартира да се трансформира за някои капиталови компании.

В световния си отчет за 2022 година швейцарската капиталова банка Credit Suisse увеличи рейтинга си за Китай до overweight (по-добро от общото показване на пазарите), откакто беше намалила упованията си за китайските акции преди 12 месеца.

“В Китай паричната политика се облекчава, до момента в който на всички места другаде се стяга,” споделят анализаторът от Credit Suisse Андрю Гартуейт и неговият екип в отчета от януари. “Икономическата инерция се ускорява.”

Един от ранните позитивни обрати при настройката по отношение на китайските акции пристигна от BlackRock Investment Institute в края на септември. В началото на 2022 година и други компании дадоха сходни позитивни прогнози, до момента в който има и такива, които резервират неутрална позиция.

На политическия фронт Credit Suisse чака регулаторната неустановеност да отслабне след парламентарната сесия в Китай през март и да се резервира в това състояние най-малко до 20-ия народен конгрес на Китайската комунистическа партия през четвъртото тримесечие.

Китайският президент Си Дзинпин се чака значително да стартира невиждан трети мандат.

По време на среща през декември по отношение на икономическото обмисляне за 2022 година китайските ръководители акцентираха на нуждата от непоклатимост.

Финансови фактори, като това с какъв брой са поевтинели акции, спрямо евентуалната им дарба да носят рентабилност, също способстват за позитивната настройка на анализаторите към китайските акции.

Bernstein: Китай към този момент е не е място, на което не може да се влага

През януари Bernstein разгласява отчет от 172 страници, на които разгласи, че китайските акции към този момент не са актив, в който не може да се влага. Анализаторите показаха няколко аргументи за това китайските акции още веднъж да бъдат добавяни към капиталовите портфейли.

Те акцентираха упованията за растеж на новото финансиране, облекчената парична политика и по-атрактивните пазарни оценки на акциите, спрямо останалата част от света. Други две аргументи са увеличаващият се приток на средства от чужбина и увеличаващите се облаги.

HSBC: Инвеститорите са прекомерно отрицателно настроени по отношение на Китай

Основният показател на борсата в Шанхай нараства с 2% от настъпването на Лунната нова година. Това покачване идва, откакто показателят падна със 7.65% през януари, записвайки най-лошото си показване от октомври 2018 година

“Инвеститорите са прекомерно отрицателно настроени по отношение на китайските акции,” пишат анализатори на HSBC в отчет от 7 февруари.

“Да, Китай изпитва усложнения с икономическия напредък, а по-скъпият $ не е добра вест за пазарите на акции в Китай,” споделят анализаторите. “Това обаче към този момент е добре известно и е калкулирано в пазара. Дори положителните сини чипове сега се търгуват на привлекателни цени.”

Анализаторите на банката предвиждат 9.2% растеж за главния показател на борсата в Шанхай тази година и 15.6% повишаване на показателя на борсата в Шънджън.

Goldman Sachs: Най-добрите акции в този момент са по-изгодни за инвестиция

От Goldman Sachs чакат 16% покачване на китайския показател на MSCI за тази година.

Анализаторът на банката Кингър Лау и неговият екип разгласиха отчет, в който изясняват за какво най-хубавите китайски акции към този момент са по-изгодни за инвестиция. Тяхната аргументация за вложения на втория максимален пазар на акции в света е основана значително на по-голямата досегаемост за непознатите вложители и незадоволителния дял на китайските акции в капиталовите портфейли до момента.

Goldman Sachs увеличи рейтинга си за китайските акции на overweight през февруари 2020 година в разгара на пандемията от ковид в страната.

UBS: От underweight до overweight

В края на октомври UBS разгласи, че покачва оценката си за китайските акции до overweight, откакто през лятото на 2020 година рейтингът им беше две равнища по-надолу, или underweight (по-слабо от общото показване на пазарите).

Не всички са оптимистично настроени във връзка с Китай

Не всички интернационалните капиталови компании обаче са толкоз оптимистично настроени. От Morgan Stanley са неутрално настроени във връзка с китайските акции, както и от Bank of America, и от J.P. Morgan Asset Management.

В предходни години на тласъци в Китай не всеки път е имало бичи пазар, споделя пред CNBC Уини Ву от BofA Securities. Макар да има капиталови благоприятни условия в определни браншове, тя чака растежът на облагите на компании в Китай като цяло да се забави.

Ву показва, че през 2016 година, макар упованията за тласъци, акциите стартират да нарастват едвам през второто тримесечие. Индексът на Шанхайската борса пък завършва годината с намаляване от 12.3%.

Рискове от страна на регулациите и имотния пазар

Разпродажбите на акциите на компании от континентален Китай от началото на годината отразяват по какъв начин вложителите като цяло остават внимателни във връзка с китайските бумаги. Дори и при повишението на своите рейтинги, компании, като BlackRock, употребяват закостенял език във връзка с акциите като “умерено положителни”.

Рязкото намаляване на цените на парцелите в Китай, локдауните поради пандемията и регулаторната неустановеност крият опасности за упованията на Credit Suisse, споделя Гартуейт.

Преследването на “общо просперитет” от страна на Китай се очерта през лятото като тематика на регулаторните промени на Пекин. И въпреки политиката да остава “голямото незнайно,” Гертуейт показва, че мнения от страна на китайски ръководители, като речта на Си Дзинпин по време на Световния стопански конгрес през януари, са индикация за позицията на управляващите отсега нататък.

“Общият разцвет, който ние желаем, не е егалитаризъм – ние първо ще създадем пая по-голям, а по-късно ще го разделим вярно посредством рационални институционални договорености,” съобщи Си. “Всички типове капитали са добре пристигнали в Китай.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР