Все повече жени в Китай смятат, че бракът е несправедлива

...
Все повече жени в Китай смятат, че бракът е несправедлива
Коментари Харесай

Все повече китайки избират безбрачието на фона на буксуващата икономика

Все повече дами в Китай считат, че бракът е несправедлива институция , сподели в изявление за " Ройтерс " журналистката на свободна процедура Чай Ванроу.

Подобно на доста млади дами в Китай, тя е част от възходящо придвижване, което си показва бъдеще без брачен партньор и деца, поставяйки държавното управление на Пекин пред ново предизвикателство.

" Независимо дали сте извънредно сполучлив или просто елементарен, дамите въпреки всичко вършат най-големите жертви вкъщи ", сподели 28-годишната феминистка в кафене в северозападния град Сиан.

" Много, които са се омъжили в предходните генерации, изключително дами, пожертваха себе си и развиването на кариерата си и не получиха щастливия живот, който им беше обещан. Да пребивавам живота си добре в днешно време е задоволително мъчно ", сподели тя пред Ройтерс.

Миналата година президентът Си Дзинпин акцентира нуждата от " обработване на нова просвета на брака и раждането на деца " , защото популацията на Китай понижава за втора поредна година и новоражданията доближават исторически ниски равнища.

Китайският министър председател Ли Цян също даде обещание да ускори услугите за грижи за деца в тазгодишния отчет за работата на държавното управление.

Комунистическата партия гледа на традиционното семейство като на основата на обществената непоклатимост, като неомъжените майки са стигматизирани и значително им се отхвърлят помощи. Но все по-голям брой образовани дами, изправени пред невиждана неустановеност на фона на рекордната безработица измежду младежите и икономическия спад, вместо това подкрепят безбрачието.

Единичното население на Китай на възраст над 15 години доближи рекордните 239 милиона през 2021 година , съгласно публични данни. Регистрациите на бракове леко се възвърнаха предходната година заради натрупването на пандемия, откакто доближиха исторически ниски равнища през 2022 година Проучване на Комунистическата младежка лига от 2021 година измежду към 2900 неженени младежи от градовете откри, че 44% от дамите не възнамеряват да се женят.

Бракът обаче към момента се счита за крайъгълен в Китай и броят на възрастните, които в никакъв случай не се женят, остава невисок. Но като различен симптом за намаляващата му известност, доста китайци отсрочват да се оженят, като междинната възраст на първия брак се покачва до 28,67 през 2020 година от 24,89 през 2010 година, съгласно данните от преброяването.
 Южна Корея - страната с най-ниска раждаемост в света
Южна Корея - страната с най-ниска раждаемост в света

Тенденцията визира и Япония и Китай

В Шанхай тази цифра доближи 30,6 за мъжете и 29,2 за дамите предходната година, съгласно градската статистика.

" Феминисткият активизъм по принцип не е позволен в Китай , само че отводът от брак и раждане може да се каже, че е... форма на ненасилствено непокорство по отношение на патриархалната страна ", сподели Лю Пин, китайска активистка, основана в САЩ.

След десетилетия на възстановяване на просветителните равнища на дамите, присъединяване в работната мощ и обществената подвижност, китайските управляващи в този момент са изправени пред алтернатива , защото същата група дами става все по-устойчива на тяхната агитация.

Дългосрочният самостоятелен метод на живот последователно става все по-широко публикуван в Китай, пораждайки онлайн общности от най-вече самотни дами, които търсят взаимност от хора с сходно мислене.

Публикации с хаштагове " Без брак, без деца " от авторитетни дами, постоянно на тридесет или четиридесет години в Xiaohongshu, китайския Instagram, постоянно печелят хиляди лайкове.

Един конгрес срещу брака на Douban, друга обществена медийна платформа, има 9200 членове, до момента в който различен, отдаден на безбрачието има 3600 членове, които разискват проекти за групово пенсиониране, наред с други тематики.

" Мисля, че е добре да се срещате или да съжителствате, само че децата са голяма инвестиция в актив с минимална възвръщаемост " , сподели тя, добавяйки, че е обсъждала да наеме къща с няколко приятелки, когато всички се пенсионират.

Много от интервюираните дами показаха желанието за самооткритие, разочарованието от патриархалната китайска фамилна динамичност и неналичието на " просветени " сътрудници от мъжки пол като главните фактори зад решението им да останат необвързани и без деца.

Равенството сред половете също играе роля: всички дами споделиха, че е мъчно да се откри мъж, който цени тяхната автономност и има вяра в равното систематизиране на домашния труд.

" Има свръхпредлагане на високообразовани дами и незадоволително високообразовани мъже ", сподели Сяолинг Шу, професор по социология в Калифорнийския университет в Дейвис. Десетилетията на политиката за едно дете са довели до 32,3 милиона повече мъже, в сравнение с дами през 2022 година, съгласно публични данни.

" Образованите дами имат вяра все по-силно в отстояването на своите права и статус в обществото " , сподели Шу. " Добре образовани дами в търсене на подкрепящи сътрудници в живота намират по-малко подобаващи мъже, които също поддържат правата на дамите. "

Въпреки че не всички интервюирани дами се разпознават като феминистки или се считат за умишлено противопоставящи се на държавното управление, техните дейности отразяват по-широка наклонност на овластяване на китайските дами , изразено посредством персонални избори.
 Нов рекорден спад от 5% на раждаемостта в Япония за 2023
Нов рекорден спад от 5% на раждаемостта в Япония за 2023

Тенденцията може да стопи популацията с близо 1/3 до 2070
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР